Nu har samtliga delar i FZ:s lista över de 30 bästa svenska spelen genom tiderna släppts. Redaktörer Tomas Helenius och Fredrik Eriksson är hjärnorna bakom listan och förklarar att det inte alltid var lätt att välja ut vilka spel som skulle med.

Tomas_FZ.jpg

Tomas Helenius, redaktör på FZ.

Spelen valdes ut efter hur bra redaktörerna tycker de är men även utifrån vilket inflytande de haft i spelvärlden i helhet. Urvalet bestämdes även tillsammans med FZ:s frilansare som fick nominera spel till listan, vilket också förändrade rangordningen. På så vis kom spel som bland andra Just Cause 2 med.

– Det är svårt att bestämma vad som ska vara på topp och någonstans måste man ta ett gemensamt beslut. Det här blev derivaten av vad alla vi tycker, säger Tomas Helenius.

Precis som vissa spel oväntat lades till i listan behövde även vissa tas bort. Ett spel som inte kom med var Ignition som står väldigt nära Fredrik Erikssons hjärta och vilket även vissa av FZ:s läsare reagerat på.

– Jag trodde inte att det skulle vara så himla viktigt men jag märker att det är ett himla snack kring Ignition nu. Vilket glädjer mig och skrämmer mig, säger Fredrik Eriksson.

Men enligt redaktörerna gick diskussionen om vilket spel som borde vara etta rekordsnabbt.

Fredrik_FZ.jpg

Fredrik Eriksson, redaktör på FZ.

Det bästa svenska spelet genom tiderna: Minecraft

FZ lade Minecraft på första plats och därmed kammar det hem titeln som det bästa svenska spelet genom tiderna, enligt tidningen. Ett beslut som kändes självklart, trots att redaktörerna bakom kanske tyckte annat.

– Jag har personliga favoriter men jag känner att Minecraft är Minecraft. Spelet har levt kvar så länge och kommer även leva vidare länge, säger Fredrik Eriksson.

– Det har gjort saker för svensk spelhistoria som inget annat spel har gjort. Minecraft är överlägset störst och en av de mest kreativa av alla spel, säger Tomas Helenius.