Förra året spikades nya EU-reglerna för tillverkare som bland annat ger mer makt och kontroll till användare. Bland annat genom att ge användare mer kontroll över vad som händer och sker med sin användardata. Reglerna gör det också enklare för användare att själv välja vilka applikationer som ska användas som standard på sina telefoner. På Android är detta redan något som är möjligt och kommer primärt påverka Iphone-användare som sedan urminnes tider varit tvungna att skedmatas med det Apple har att erbjuda.

adde.jpg

André Stray är redaktionschef på SweClockers och ser till att redaktionella arbetet flyter på som smör. Innan SweClocker har han tillbringat ett decennium med att skriva om prylar, teknik och andra hårda varor på ställen som M3 och Feber.

Nu är det nya tider. EU-reglerna har tvingat Apple att öppna upp sitt stängda ekosystem och ger användare möjlighet att installera applikationer från andra butiker än App Store. Tidigare har detta endast varit möjligt genom att ”jailbreaka” sin Iphone, det vill säga använda säkerhetshål för att kringgå Apples säkerhetsfunktioner. Detta var betydligt vanligare när Iphone först lanserades 2007 och åren efteråt. Nu är jailbreakade Iphones mer en sällsynt syn. Med nya regelverket från EU finns det ännu färre anledningar att försöka låsa upp sin telefon.

ios-17.png

IOS har nu stöd för fler butiker

IOS 17.4 släpptes i veckan och med uppdateringen kommer nya butiksmöjligheterna. Men utbudet är fortfarande rätt skralt. Apples App Store har för tillfället väldigt lite konkurrens. Hittills är det endast prenumerationstjänsten Setapp som meddelat att de ska släppa egen butik där användare kan prenumerera och få tillgång till ett 50-tal applikationer för en fast månadskostnad. Utöver detta väntas Epic lansera sin butik till IOS, vilket bland annat kommer göra Fortnite tillgängligt på IOS igen. När det sker är för tillfället okänt och beror lite på huruvida Epic-chefen Tim Sweeney är villig att hålla sitt missnöje internt i stället för att basunera ut det på X.

Oavsett hur dagsläget är med butikerna är detta kalasbra. På riktigt. Jag har stundvis hoppat över till ”den mörka sidan” för att se vad som erbjuds och för att hålla mig à jour med utvecklingen på Applesidan. Visiten har alltid varit kortvarig på grund av det stängda ekosystemet. Blå pratbubblor i chatten har ju varit kul, men jösses vad det varit isolerande att komma från Android-hållet.

Med nya reglerna på plats är Iphone, i alla fall inom EU, ett mer intressant alternativ för mig och andra Android-användare som haft liknande tankar. Nu har det äntligen öppnats upp och har blivit en lite mer lockande plattform. Men ändringen gör plattformen lockande för en väldigt liten skara människor.

samsung-iphone-8.jpg

Iphone 15 Pro Max lockar, om det inte vore för det låsta.

Än får du mig inte, herr Tim Apple!

Oavsett valmöjlighet är det dock i slutändan endast det. Ett val. Och som inbiten Iphone-användare lär det inte finnas någon större anledning att experimentera utanför App Store. Varför ska du ladda ner applikationer och verktyg från alternativ app-butik när du redan har tillgång till allt i App Store? Att fullkomligt vägra använda App Store lär grunda sig i fullkomligt hat mot Apple och företagets produkter, men om så är fallet lär användaren inte sitta med en Iphone i handen.

Apple propsar om att detta är satans påfund och kommer göra IOS-världen mer osäker och klurig att navigera. Men som sagt: Det kommer inte vara gemene man som leker runt i applikations-djungeln utanför App Store. Det är power-användarna som kommer utnyttja det. Till en början i alla fall.

Vi är endast i början av resan och det är i dagsläget svårt att se var allt landar. Förhoppningen är ju att fler med starka åsikter kring Apples stängda gård ser på Iphone som ett rimligt alternativ med nya EU-reglerna. Men för stunden handlar det om ett fåtal användare som blir överlyckliga över detta, ingen stor massa. Jag är en av dem. Men jag vill nog vänta och se vad som faktiskt erbjuds på butiksfronten innan jag tar klivet till den mörka sidan. Än får du mig inte, herr Tim Apple!