Nu för tiden är de inte lika vanliga, men förr om åren var det vanligt att hyr- och biofilmer inleddes med hotfulla varningar till tittarna om hur piratkopiering är olagligt och kan straffa sig. Det har även förekommit reklamfilmer med liknande budskap, finansierade av olika rättighetslobbygrupper.

Har dessa varningar någon effekt? Det ville forskare vid Porthsmouths universitet undersöka, och bjöd in 962 vuxna försökspersoner som fick se två exempel på dessa varningar, plus ett exempel på ett positivt budskap om nyttan av att betala för att konsumera media. Forskarna använde enkäter för att undersöka försökspersonernas benägenhet till olika beteenden före och efter exponeringen, och förvånades av en stor skillnad mellan manliga och kvinnliga deltagare.

Kvinnorna i studien visade sig nämligen vara 52 procent mindre benägna att piratkopiera efter att ha sett en av de två hotfulla varningarna, men bland männen ökade benägenheten med 18 procent. För den andra hotfulla varningen var ökningen bland män 31 procent och minskningen bland kvinnor 23 procent. Det positiva budskapet hade ingen effekt på deltagarnas benägenhet att piratkopiera. Resultaten har publicerats i Journal of Business Ethics.

Forskarnas hypotes är att män till att börja med i genomsnitt har en mer positiv attityd till piratkopiering, och oftare än kvinnor svarar med vad som inom psykologin kallas reaktans – att tolka varningar eller förslag på beteendeförändringar som hot mot den personliga friheten och svara med att göra mer av det ursprungliga beteendet.