Allt fler barn får ögonproblem på grund av mobilanvändning. Det säger Tony Pansell som är optiker på S:t Eriks ögonsjukhus och docent vid Karolinska institutet. Han menar att barn sitter alldeles för länge framför mobilskärmar, samt att de håller skärmarna alldeles för nära ögonen. På senare tid har barn under fem års ålder börjat söka sig till ögonsjukhuset för vård.

Tony Pansell menar på att en för hög skärmtid i ung ålder kan orsaka bland annat närsynthet och regelbundna ögonkrampar. Han menar även på att det kan bli mer sannolikt för barnen att få synrelaterade sjukdomar när de blir äldre också.

I en intervju med Expressen rekommenderar ögonforskaren att föräldrar bör följa de nationella riktlinjerna kring skärmtid, som bland annat innebär att barn under fem år får högst en timmes skärmtid per dag.

Att helt skippa skärm tycker jag att man kan göra när barnet är under 2 år. Därefter behöver man introducera skärmar och bra aktiviteter på skärmen som utvecklar barnets olika förmågor. Att passivt titta på filmklipp och sociala medier har jag personligen svårt för och tycker att det borde begränsas. – Tony Pansell.

Är du rädd att dina barn får fyrkantiga ögon?