I maj 2022 avslutade EU-kommissionen en granskning av situationen för mobila betalningssystem på Iphone hade visat att Apples begränsande av NFC-kretsen så att den inte kan användas av några andra betalningssystem än Apple Pay. Kommissionen varnade Apple att den kan ta till åtgärder mot Apple, eftersom fynden visade att företagets regler hindrar konkurrensen inom EU.

Nu har kommissionen publicerat Apples föreslagna ändringar och ber intresserade parter som myndigheter och potentiellt påverkade företag att inkomma med kommentarer. De föreslagna ändringarna innebär att Apple ska ta fram API:er för utvecklare av betalningssystem att komma åt NFC-kretsen i Iphone så att den kan användas för att genomföra kontaktlösa betalningar i butik.

Apple ska även ändra IOS så att användare kan ställa in en annan applikation än Apple Wallet som standard för betalningar – exakt vad det betyder framgår inte, men gissningsvis handlar det om att ett dubbelklick på sidoknappen ska kunna öppna den andra applikationen för att snabbt kunna utföra en betalning.

Företaget lovar också att möjligheten att använda NFC-kretsen ska göras tillgänglig på lika villkor för alla utvecklare av mobila plånboksapplikationer inom EU, och om en applikation refuseras ska utvecklaren kunna begära en granskning av fristående experter, så att Apple inte ska kunna refusera applikationer av konkurrensskäl.

Möjligheten att använda NFC-kretsen i Iphone för betalningar är något flera europeiska banker högljutt har efterfrågat, så nu återstår att se om bankarna är nöjda.