Nästa generation av AMD Ryzen går under arbetsnamnet Granite Ridge och väntas lanseras senare under 2024. Men redan nu ska kretsarna vara i massproduktion enligt X-kontot Kepler_L2. AMD:s nästa generation Ryzen-processorer bygger på arkitekturen Zen 5 och ska utöver förbättringar i ren prestanda och energieffektivitet även satsa stort på AI.

ryzen.jpg

AM5 kommer att vara med oss till 2025.

Troligt är att AMD satsar på lanseringen under tredje eller fjärde kvartalet 2024 med avtäckande antingen under Computex-mässan i början av sommaren eventuellt efter sommaren. Även nästa generation Ryzen kommer att husera på AMD:s plattform AM5 med 600-seriens styrkretsar då AMD utlovat stöd till 2025.

Om lanseringstakten av tidigare generationer skvallrar om framtiden lär dock den cache-berikade X3D-serien av nästa generation dröja till åtminstone 2025, men exakta detaljer återstår dock att se. Även om den aktuella uppgiftslämnaren har en historik av trovärdig information bör givetvis alla rykten som vanligt tas med en nypa salt.

Vad vill du se i nästa generations Ryzen? Kommer Zen 5 att vara bättre Arrow Lake? Är det för mycket AI-prat? Diskutera i tråden!