ev gel.jpg

Evelina Galli är teknik- och konsumentexpert i diverse medier. Idag ses hon oftast i segmentet TechTorsdag på TV4. Innan dess var hon redaktör på IDGs konsumentsajter där hon rapporterade från världens alla techmässor om alltifrån tv-spel till kvantdatorer.

Ännu ett år avklarat, och vilket 2023 det har varit för oss nördar. Floppar som supraledare och The Day Before, men också riktiga revolutionerande upptäckter inom AI och fusion. Samtidigt såg vi stora uppsägningar och sparpaket på många håll och hur E3 en gång för alla vek ihop hovarna för gott. Det var också ett år med många intressanta domar, från Teslas livsfarliga autopilot och Epics uppror mot Googles appmonopol.

Det är som alltid klurigt och såklart lite självgott att själv utge sig kunna spå i vad som kommer härnäst, men om vi för sakens skull skulle kika in i vår imaginära spåkula så tror jag följande trender och fenomen kommer dominera tech och gamingvärlden 2024.

instinct.jpg

AMD Instinct är AMD:s svar på Nvidias AI-chipp.

AI-chip

Ja, vi drar av plåstret och börjar med det uppenbara. AI-racet har hittills för det mesta handlat om mjukvara, om coola användningsområden och nytänkande programvaror. Men 2024 spår jag är året då vi går vidare och pratar om hårdvara istället. Företag, investerare, nationer, unioner: Alla kommer rusta som aldrig förr för att bli ledande inom processorer och annan utrustning som möjliggör nästa nivå av artificiell intelligens innan alla andra.

Såpoperan i Silicon Valley är enligt min farhåga tyvärr långt ifrån över

Med det sagt, tror jag vi har något av en baksmälla att vänta på området, i form av en uppsjö av nya regleringar. Det här kommer dels ske genom nya lagar och branschstandarder, men också genom andra prejudikat. Vi kommer förmodligen se tillbaka på det tidiga 20-talet som åren när AI var vilda western, utan regleringar eller tanke på konsekvenser. 2024 inleds faktiskt med att av de intressantaste fallen på området hittills, där The New York Times stämmer OpenAI för att ha tränat sin AI på deras material och därmed brutit mot upphovsrättslagen.

Personliga, unika, individanpassade upplevelser

Grejen med artificiell intelligens är att det plötsligt blir fantastiskt lätt att individanpassa tjänster. Kanon med andra ord för företag som på ett eller annat sätt vill snärja dig att använda just deras produkt. Allt kommer kunna optimeras och tweakas till en unik upplevelse för varje enskild användare, från operativsystemet på din tv till användargränssnittet på onlinecasinot.

Detsamma gäller såklart även spel. Vi såg redan i våras hur Nvidia visade upp hur de med hjälp av AI låter spelaren föra dialoger med NPC:er helt intuitivt, utan några förbestämda fraser att välja mellan. Det här är något som inte minst kommer ta RPG-genren till nya höjder.

Smarta glajjor

”Vad är det här har jag hamnat på en lista från 2016”, tänker du kanske nu. Men min gissning är att trenden som legat och puttrat i decennier vid det här laget kommer få ett helt annat genomslag i och med några kommande lanseringar.

Apples hajpade AR-headset Vision Pro ryktas släppas om bara några månader i skrivande stund, och i slutet av 2023 har dessutom Meta och Ray Bans smarta solglasögon med integrerad kamera börjat dyka upp på profilerade influencers näsryggar. Så om du inte redan har glasögon är min gissning att du i alla fall får testa ett par bågar innan 2024 når sitt slut.

KOJIMA-DS-WALLPAPER-2_GROUPSHOT-FULL_HD.jpg

Hideo Kojimas kändistäta Death Stranding var bara början.

Kändisar i spel

När uppdragsgivarna från vad som såg ut som den evigt förlovade streamingvärlden börjar lysa med sin frånvaro kommer det där gigget från en spelstudio plötsligt se väldigt frestande ut för skådespelare och andra mediaprofiler. Min gissning är att vi kommer se allt fler välkända namn dyka upp i speltitlar under året som kommer.

Inte nog med det, för spelföretagen som letar efter pengapåsen i form av förhandsbeställningar av deras kommande titel är ett redan etablerat namn med medföljande fanbase och därmed hajp en skänk från ovan, lex Cyberpunk och Death Stranding.

Chief executive influcenser

När vi ändå pratar om kändisar så har jag en känsla av att vi kommer se allt fler entreprenörer inom tech och gaming försöka etablera sig som profiler även 2024, med varierande framgång. Såpoperan i Silicon Valley är enligt min farhåga tyvärr långt ifrån över, se bara Elon Musks senaste utspel (jag misstänker att det skett flera sedan den här texten skrevs, så have your pick) eller dramat på OpenAI efter Sam Altmans plötsliga avsked och sedan återkomst.

Elon_Musk_April_2022.jpg

Elon Musk har verkligen anammat rollen som kändischef.

Min spaning är att företagschefer under 2024 kommer växla upp sina insatser som talespersoner. De kommer göra sitt yttersta att föra sitt företags talan med alla medel möjliga, för att få upp sitt värderingen och driva opinionen i den riktning som gynnar dem. Som en liten bonus är det här också ett av få sätt en nörd kan nosa på kändisskapet och känna sig som en rockstjärna.

Summa summarum är det ytterligare ett spännande år vi har framför oss, med potentiellt lika spännande och skrämmande utvecklingar inom tech.

Vad missade vi att ta upp? Vad ser du mest fram emot, och vad är dina största farhågor, under 2024?