Internet som vi känner det idag är strax över 30 år gammalt, men Wordpress erbjuder nu möjligheten för användare att säkerställa en webbplats existens i ett helt sekel. En ny satsning som kort och gott kallas för The 100-Year Plan ger användare möjlighet att starta en webbplats som ska hållas vid liv i 100 år.

Kostnaden att hålla en webbsida vid liv längre än dig själv är dock hög. Wordpress vill ha en fast kostnad på 38 000 USD, närmare 380 000 kronor, för paketet. Detta ger dig domänrättigheter i 100 år, hosting av webbplats, automatisk backup på servrar samt Internet Archive, omfattande hanteringsverktyg och support dygnet runt.

Det är en till synes hög prislapp för vad som erbjuds. Wordpress fokuserar dock på att det handlar om att säkerställa webbplatsens innehåll och existens i ett sekel, vilket kan göra det mer lockande för bland annat familjer att spara bilder och minnen där i stället för på sociala medier vars existens inte går att försäkra. Även om kostnaden är hög, spikas kostnaden tidigt så att köpare slipper potentiella prishöjningar.

Givetvis finns det en hel del oklarheter kring satsningen. Hur internet kommer se ut i framtiden är aningen oklart och det är okänt vad som kommer hända med 100-årswebbplatsen om Wordpress läggs ner, alternativt lägger ner satsningen. Oavsett är det en udda och intressant framtidsinvestering för folk som har nästan en halv miljon kronor liggandes.