Det har från flera håll och kanter rapporterats hög störmförbrukning vid vila för användare av grafikkort ur AMD:s Radeon RX 7000-serie. Nu rapporterar tyska Computerbase att de har hittat en lösning på problemet – i alla fall ett sätt att kringgå det.

Publikationen bytte nyligen ut skärmen i sin testrigg mot en modell kompatibel med variabel uppdateringsfrekvens (VRR), efter att flertalet tester genomförts noterades fyndet. Vid aktivering av VRR var strömförbrukningen för Radceon RX 7900 XTX vid vila 81 procent lägre än när uppdateringsfrekvensen var låst vid 144 Hz.

CB-de.jpg

För den äldre modellen Radeon RX 6800 XT noterades ett liknande beteende och strömförbrukningen vid vila noterade där vara ungefär 79 procent lägre. Noterbart är att grafikkort från Nvidia och Intel är beteendet det omvända och VRR bidrar istället i de fallen med ett förväntat något högre effektuttag.

För att AMD Radeon-korten korrekt ska gå ner i vila krävs det dock att funktionen aktiveras via AMD:s drivrutin och inte enbart genom Windows skärminställningar. Exakt varför detta sker är i dagsläget inte fastställt och AMD har hittills inte kommenterat det hela.

När och om detta åtgärdas får framtiden utvisa.