Att resa med elektronik i bagaget kan vara en inte helt smidig upplevelse. De flesta flygplatser har säkerhetskontroller där det är krav på att plocka ur all tänkbar elektronik ur väskan innan de körs genom röntgenmaskinen. Det blir det nu ändring på för Arlandas Terminal 5, där det sedan några dagar tillbaka är nya moderna maskiner i bruk.

Med de nya maskinerna får datorer, surfplattor och mobiltelefoner bo kvar i väskan. Detsamma gäller vätskor, som exempelvis hygienartiklar av olika slag. Det ska både korta ned köerna och bidra till en smidigare upplevelse, eftersom behovet av upp- och nedpackning på plats elimineras.

MicrosoftTeams-image.png

En glimt av de nya säkerhetskontrollerna och de rymdskeppsliknande maskinerna på Arlanda.

Den nya säkerhetskontrollen är en miljardsatsning från Swedavias sida. Istället för att personal granskar bilderna medan väskorna passerar bistår systemet med analys. Det skickas sedan vidare till personal som sitter i ett annat rum och granskar flaggade väskor. Med hjälp av data från röntgenprocessen kan innehållet i väskorna visualiseras som 3D-modeller och säkerhetspersonal kan vrida och vända på dem i olika vinklar. Systemet kan därtill identifiera olika vätskor och de behöver inte längre separeras i en särskild plastpåse.

Totalt består den nya säkerhetskontrollen av 24 stycken så kallade "linor", det vill säga passager i kontrollen. I en tidigare intervju med DN säger Jonas Abrahamsson, VD på Swedavia, att den nya tekniken dubblar genomströmningshastigheten per lina. De äldre kontrollerna kan hantera cirka 150 personer i timmen, medan de nya väntas klara 300.

För närvarande är det dock endast 16 i bruk och de används parallellt med gamla säkerhetskontroller. Det är därtill endast Terminal 5 som moderniserats och tidigare regler fortsätter därmed gälla för resenärer vars flyg avgår från andra terminaler.