Intels kommande processorfamilj Core 14000 närmar sig med stormsteg och för den bärbara sidan innebär det ny arkitektur – "Meteor Lake". Bland de större nyheterna är chiplet-design enligt Intels "tile"-koncept och dedikerad AI-hårdvara. Nu avslöjar hårdvaruläckare ytterligare specifikationer och gör gällande vilket antal kärnor processorerna bestyckas med.

I en presentationsbild framgår att det handlar om tre segment, vilka särskiljs med U-, P- eller H-märkning. Av de tre är den sistnämnda den högst presterande kategorin för "Meteor Lake", med vilken Intel generellt sett tar sikte på tunnare prestandadatorer. Där syns ett TDP-värde på 45 watt och en toppmodell med 14 kärnor, fördelat på 6 prestandakärnor och 8 energieffektiva.

INTEL-METEOR-LAKE-LAPTOP-LEAK.jpg

I toppsegmentet 45 W handlar det som mest om 14 kärnor.

Toppmodellerna utrustas därtill med grafikdel enligt arkitekturen Xe-LPG, en strömsnålare variant av "Alchemist"-arkitekturen som återfinns i Intel Arc A-seriens grafikkort, däribland A770 och A750. Totalt handlar det om åtta Xe-kärnor för toppmodellerna, vilket borgar för prestanda potentiellt i klass med lite ovanligare budgetkortet A380.

Det högst presterande HX-segmentet återfinns ofta i exempelvis spelinriktade bärbara datorer och får modeller med betydligt fler kärnor. Där saknas dock färska arkitekturer på både processor- och grafiksida. Istället består det av en refresh av Core 13000-seriens arkitektur "Raptor Lake". Medan Intel tidigare talat om betydande förbättringar som kompenserar för bortfall i kärnor hos "Meteor Lake" talar segmenteringen för att det i yppersta prestandasegmentet fortfarande finns mer att vinna med nuvarande generation.

Läs mer om Core 14000: