Om en dryg vecka sjösätter uppstickaren Nothing sin andra telefon, som följer det designfokuserade spår som fjolårets Phone 1 stakade ut. Trots hårdvara i mellanklassen har företaget och dess grundare Carl Pei lyckats knipa mycket plats i rampljuset, tack vare den transparenta telefonen med inbyggd ljusshow och avskalad mjukvara. I en intervju med Forbes passar Carl Pei på att kratta manegen inför Phone 2.

Pei har tidigare uttryckt att företaget vill göra telefonvärlden spännande igen och menar att Phone 1 är den Android-telefon som lockar över flesta användare från Iphone. Nu framkommer att Nothing-grundarens definition verkar vara att göra telefonerna mindre uppslukande, något som går stick i stäv mot vad andra telefon- och applikationsutvecklare strävar efter.

Som teknikföretag måste du hjälpa kunderna att bli snabbare på det de försöker göra, eller lösa ett problem åt dem. Det handlar helt och håller om avsiktlig mobilanvändning, och att skruva tillbaka klockan en del, för att få teknik när den är som bäst.

Färg är väldigt viktigt för varumärken. Kunder är tränade att klicka på Instagrams rosa eller Facebooks blå. Med Nothing-telefoner är allt monokromt. Du måste vara mycket avsiktlig i vilken applikation du vill öppna och hitta den. – Carl Pei, Nothings grundare

Android-versionen Nothing OS skalar bort grälla färger och påträngande notiser, något som Pei menar gör användarupplevelsen bättre och mer medveten. Uttalandet tyder på att han inte uppskattar dagens fokus på att hålla telefonanvändare på tårna och att teknikprylar ur det avseendet var bättre förr. Med ljusfunktionerna som syns på baksidan på Phone 1 poängterar Pei också att "det går att göra mer med en telefon än att använda applikationer som föder beroende".

Huruvida Phone 1 möjliggör och förhindrar det som Pei talar om kan diskuteras, men klart är i alla fall att filosofin fått både investerare och telefonspekulanter på kroken. Den 11 juli ska Phone 2 avtäckas och bli tillgänglig globalt och det återstår att se hur företaget finjusterat de delar som ska göra modellen mindre uppslukande.