Datorchassin med mesh-paneler och fokus på högt luftflöde är i ropet, något som rimmar väl med den senaste generationens effekthungriga komponenter. När antalet fläktar kryper uppåt är det inte ovanligt att moderkortets fläktanslutningar inte räcker till, något som förslagsvis åtgärdas med fläktkontroller. Nu hoppar fläktvärldens Rolls-Royce på kontrollertåget – Noctua NA-FH1.

Företagets senaste produkt ansluter till en marknad fylld av alternativ från chassi- och fläkttillverkare, men Noctua menar att befintliga alternativ inte imponerar när det gäller prestanda och säkerhet. I det senare fallet lyfts att många modeller strömmatas via SATA, men att skydd för överspänning och -ström ofta saknas. På prestandapunkten exemplifierar Noctua istället med skakig PWM-kontroll och opålitlig varvtalsrapportering.

na_fh1_7.jpg
Noctua.jpg
na_fh1_6.jpg

Sådana problem ska alla vara ett minne blott med NA-FH1, som till utseendet inte skiljer nämnvärt från andra alternativ. På det svarta kretskortet finns åtta 4-pinnarskontakter för PWM-styrda fläktar, som ackompanjeras av LED-indikatorer för varje anslutning. Styrsignalen kommer från moderkortet via en anslutning av samma typ. Noctua specificerar att den anslutningen kan mata upp till 24 watt till fläktar som drivs på 5 eller 12 volt, medan SATA-understöd på 54 watt gäller 12-voltsfläktar.

Avslutningsvis menar Noctua att de tar tag i problemen de upplever hos konkurrerande produkter. Som kvitton på det finns flera certifieringar och 6 år garantitid. I bild, video och text påvisar fläktjätten att kretskortet designats för bättre signalintegritet, medan skyddskretsar och säkringar ska förhindra oönskade överraskningar vid kortslutning eller strömspikar. Baksidan av kretskortet täcks av ett magnetbestyckat chassi för enkel montering.

NA-FH1 finns tillgänglig genom företagets Amazon-butik till ett pris om 390 kronor.