Begagnatpriserna för Iphone har alltid varit betydligt högre än för Android-telefoner, även premiumtillverkare som Samsung. Det gäller såväl privatförsäljning som butiker som säljer renoverade telefoner. De senare är rejält populära, visar nya siffror från Counterpoint Research.

Enligt analysfirman har Iphone 49 procent av marknaden för renoverade mobiltelefoner globalt, med Samsung på andra plats med 26 procent. Som jämförelse hade Iphone 23 procent av den globala marknaden för nya telefoner under fjärde kvartalet 2022 (också enligt Counterpoints siffror), medan Samsung hade 19 procent.

Globalt växte den professionella begagnatmarknaden med fem procent, men skillnaderna är stora regionalt – i Kina backade marknaden med 17 procent medan den ökade 19 procent i Indien och 18 procent i Latinamerika.

Andelen renoverade telefoner med stöd för 5G har nått 13 procent. För Apple handlar det om Iphone 12 och senare, men de flesta Android-tillverkare var tidigare med 5G.

Counterpoint skriver att det främst är renodlade begagnatbutiker som står för försäljningen. En del operatörer har också gett sig in på marknaden men det gäller huvudsakligen mogna marknader, och tillverkarna själva har inte lyckats få någon större ruljangs på begagnatförsäljning. Enligt rapporten har genomsnittliga nypriset fortsatt att öka och i takt med det behåller konsumenter sina telefoner längre.