Under det tidiga 2000-talet rådde något av ett Vilda västern bland nätaggregat, där tveksamma aktörer försökte köpa kundernas förtroende genom tyngre nätdelar medelst tyngder av betong. Numera är nätdelsmarknaden betydligt mer lättnavigerad, dels eftersom de seriösa företagen tagit över, dels eftersom utvecklingen inte varit särskilt drastisk.

Förbättringar av verkningsgrad, ljudnivå och elektrisk prestanda är sådant som sker i små steg, men som innebär att det efter par decennier av utveckling finns en uppsjö av kvalitativa nätdelar att välja på. I Corsairs sortiment finns flera sådana exempel, som generation efter generation skruvats till bättre prestanda – men precis som resten av branschen enligt den lastgamla ATX 2.0-standarden. När nu tillverkarna rullar ut uppdaterade nätdelar blir det ändring på den saken.

ATX 3.0 en perfekt match för törstiga grafikkort

Förra året släppte nämligen Intel den första stora uppdateringen av ATX-standarden på nära två decennier, en standard som specificerar vad moderna nätdelar ska klara. Beteendet hos kraftfulla grafikkort berör flera av de stora ATX 3.0-inslagen, där 16-pinnarskontakten 12VHPWR är en del, som medför att upp till 600 watt kan matas över en ensam kabel, en lösning som Nvidia använder hos Geforce RTX 4000-serien "Ada Lovelace".

RMX-20.jpg
RMX-10.jpg

En ensam kabel fimpar behovet av adaptrar, samtidigt som ATX 3.0-understöd garanterar stabil drift vid plötsliga effektspikar.

RMX-17.jpg

En ATX 3.0-uppdatering som inte syns med blotta ögat är att tillverkare nu får konkreta nivåer för vilka strömspikar som nätdelarna ska mäkta med. Över nämnda 12VHPWR-kabel rör det sig om tre gånger effektuttaget under mycket korta stunder, vilket innebär maximalt 1 800 watt. Hela nätdelen ska klara att dubbla effektklassen under några få ögonblick. Sådana plötsliga ökningar kan ske när exempelvis ett modernt grafikkort skruvar upp frekvensen, och med ett äldre nätaggregat finns inga garantier för ett problemfritt användande.

Corsair tänker nytt med flyttade kontakter

Trots en purfärsk standard är det få tillverkare som tar tillfället i akt att göra några andra förändringar för nätdelarna, men där sticker Corsair ut från mängden. Det finns inga bestämmelser om att det klassiska formatet på modulära nätdelar måste finnas med i tid och evighet. Med modellen RMX Shift testar Corsair därför att kombinera ett påkostad ATX 3.0-nätaggregat med nytänk, och flytta anslutningar från kort- till långsidan.

Modulära nätdelar har några fördelar ställt mot de produkter som kommer med fasta kablar, där den kanske största är att datorn endast innehåller det kablage som är nödvändigt för de monterade komponenterna. För perfektionisten går det också att tillverka eller köpa skräddarsydda kablar för att skräddarsy utseendet. Det modulära formatet är dock inte särskilt lättservat, eftersom nätdelens placering i de flesta datorlådor gör kontakter på kortsidan svåråtkomliga.

RMX-19.jpg
RMX-15.jpg
RMX-18.jpg
RMX-13.jpg

Att lägga till eller ta bort en kabel när en ny lagringsenhet eller färskt grafikkort monteras, kräver därför ofta lite större ingrepp. Lättillgängliga kontakter för enklare kabeldragning är en styrka som Corsair lyfter fram med vridna RMX Shift, som i 1 200-wattsformat gästar SweClockers för ett testbygge i Corsair-signerade chassit 4000D Airflow RGB.

Sidomonterade kontakter kompatibla med det mesta

Med kontakterna på sidan är det tydligt att det behövs lite extra utrymme bakom sidopanelen, minst 30 millimeter för att vara exakt. Corsair intygar att denna frigång finns hos en uppsjö av chassimodeller med bredd från 210 millimeter. Konkret nämns nära 500 modeller från branschens många tillverkare, som Fractal Design, NZXT, Cooler Master, Be Quiet och Antec. Det är heller inga problem att få igen sidopanelen med nämnda 4000D Airflow RGB, även om marginalerna inte är enorma.

RMX-14.jpg

Kablarna kan med fördel kopplas i när nätdelen väl är på plats.

RMX-07.jpg

Bakom sidopanelen kommer kablarna alltid att vara synliga, med fördelen att de är lätta att hitta och byta ut när det behövs.

RMX-12.jpg
RMX-11.jpg

Till det yttre är det ingenting som avslöjar att datorn har särdeles lätthanterade kablar.

RMX-09.jpg

Med den nya orienteringen följer också kravet att nätdelen måste vara tillgänglig från sidan. Därtill försvinner valmöjligheten att ha den 140 millimeter stora och semi-passiva fläkten riktad uppåt. Dessa två kriterier uppfylls dock av de flesta moderna datorlådorna, där en nederdel avsedd lagringsburar och nätdel är vanligt förekommande. Med kablarna på sidan är det inte möjligt att gömma undan dem helt, men det är därmed en smal sak att hitta och flytta dem vid behov. För den som lägger vikt vid utseendet på själva kablarna är sleevade varianter i olika färger tillgängliga.

Sammanfattningsvis är RMX Shift-familjen en ganska okomplicerad produkt för den som inte har ett extra slimmat chassi. De nya nätdelarna medför både enklare underhåll och montering, men också allt vad ATX 3.0 innebär. Med nätdelarna följer modulära kablar för både 8-pinnars PCI Express och 12VHPWR enligt PCI Express 5.0, samt det klassiska utbudet för moderkort, processor, SATA-enheter och Molex.

Dubbla kvitton på hög verkningsgrad och låg ljudnivå

Därtill skickar Corsair med 10 års garanti och verkningsgrad på upp till 90 procent, med 80 Plus Guld-certifiering som kvitto på det. Med ATX 3.0 får den anrika kvalitetsstämpeln sällskap av mer finkorniga tester från Cybenetics, där RMX Shift når guldstatus vad gäller verkningsgrad, A-klass när det kommer till ljudnivå, vilket översätts till ljudnivå i spannet 20–25 dB(A).

cybenetics.PNG

Corsairs RMX Shift finns tillgänglig i fyra olika effektklasser: 750 watt, 850 watt, 1 000 watt samt 1 200 watt. Prismässigt spänner modellerna från cirka 2 000 till drygt 3 000 kronor, och samtliga varianter finns i skrivande stund att köpa hos svenska återförsäljare.

Sponsormeddelande

RMX-05.jpg

Splitternytt och anrikt blandas i Corsairs sortiment

RMX Shift innebär det senaste på två plan, men är inte nödvändigtvis vad som passar din dator. För den som redan har ett väldimensionerat Corsair-nätaggregat från förra generationen finns också sleevad adapterkabel för 12VHPWR att köpa, som kapar behovet av de adaptrar som medföljer senaste snittets monstergrafikkort.

I artikeln visas toppmodellen RM1200X Shift, men också den stabila modellen RM750X. Chassit är som nämnt storsäljaren Corsair 4000D Airflow RGB.

Corsair RM1200X Shift (Inet.se)
Corsair RM750X V3 (Inet.se)
Corsair 4000D Airflow RGB. (Inet.se)
Sleevad 12VHPWR-kabel i svart, vitt, svart-vitt och röd-svart (Inet.se)
Sleevade kablar i svart, vitt, svart-vitt och röd-svart

Intel_logo_(2020,_dark_blue).png

Sponsras av Corsair
Denna artikel produceras i betalt samarbete med Corsair. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.