Om en dryg månad bjuder Nvidia in till den årliga utvecklarkonferensen GTC, vilket i vanlig ordning betyder fullspäckat schema med hårdvara och artificiell intelligens (AI) högt upp i listan. Medan GTC vanligen inte är särskilt konsumentinriktad bjuds med jämna mellanrum på avstickare, något som i år väntas bli i form av Geforce RTX 4070.

Detta eftersom det i sådant fall fjärde grafikkortet i Geforce RTX 4000-serien ryktats hamna på butikshyllorna i april, vilket stämmer väl överens med avtäckande i slutet av mars. Hittills har det talats om en version, där 5 888 CUDA-kärnor sällskapas av 12 GB GDDR6X-minne över en 192 bitar bred minnesbuss. Nu gör dokument från Gigabyte gällande att ytterligare två varianter kan vara aktuella.

gigaboot.png

I en produktlista som letat sig ut via Videocardz listar Gigabyte Geforce RTX 4070 med tre olika minneskonfigurationer. Utöver den 12 GB-version som figurerat i tidigare rykten finns även modeller med 10 respektive 16 GB grafikminne med som alternativ.

Det vore inte första gången Nvidia gör flera versioner där mängden grafikminne skiljer dem åt. Ett exempel är RTX 3080, som tillverkats med både 10 och 12 GB, där sistnämnda även åtföljdes av marginellt fler CUDA-kärnor och bredare minnesbuss. Därtill var det planen för RTX 4080-duon, även om det var mer än bara minnesmängd som skulle bli skillnaden. Huruvida produkterna fortfarande faktiskt är aktuella är däremot högst oklart, eftersom tillbakadragna och sedermera omdöpta RTX 4080 12 GB också finns med i listan.