Under de sista skälvande veckorna 2022 lanserade AMD Radeon RX 7000-serien med arkitekturen RDNA 3, som tog avstamp i toppen med RX 7900 XTX och RX 7900 XT. Arkitekturen blev den första att ta en chiplet-design till grafikkort, en designmetodologi AMD använt för sina processorer sedan 2019 med serien Ryzen 3000 "Matisse".

Medan många väntar på grafikkort från AMD i lägre prestandasegment pågår arbetet på kommande generationer, där nästa kan komma att lanseras tidigare än väntat. I en intervju med japanska 4Gamer talar David Wang, ingenjörschef på Radeon Technologies Group (RTG), samt Rick Bergman, AMD:s chef för processorer och grafikkort, om framtiden på grafiksidan.

Currently, GPUs for PCs are steadily evolving from RDNA 1 to RDNA 2 and RDNA 3, and we promise to evolve to RDNA 4 with even higher performance in the near future.

Kanske mest intressant i intervjun är att Bergman talar om RDNA 4, som föga förvånande blir en utveckling av RDNA 3 med stöd för nya finesser och högre prestanda. Som hastigast nämns även att RDNA 4 anländer "inom en snar framtid", ett uttalande som kommer blott två månader efter AMD:s lansering av Radeon RX 7000-serien med RDNA 3.

RDNA-4-Roadmap.png

Vad en snar framtid innebär konkret återstår att se och enligt AMD:s officiella produktplaner ska RDNA 4 lanseras längst bort på en skala som slutar på år 2024. Den välvillige kan dock tolka presentationen som att arkitekturen ser dagens ljus tidigare, nämligen under 2023. Det finns även tidigare rapporterar som talat om att AMD redan lämnat RDNA 3 bakom sig för att helt fokusera på nästa generation.

Det nu borttagna Twitter-kontot @All_The_Watts och Youtube-kanalen Redgamingtech har båda angett att AMD flyttat merparten av sina utvecklingsresurser från RDNA 3 till att arbeta på RDNA 4. Som ett led i detta ska AMD även ha lagt en refresh av RDNA 3 på hyllan, som var tänkt att få grafikkretsen Navi 31 i Radeon RX 7900-serien att klara uppemot 3 000 MHz direkt ur kartong. Detta att jämföra mot dagens specificerade toppnivå om 2 500 MHz för RX 7900 XTX.

Att AMD uppges ha flyttat sina resurser till RDNA 4 ska enligt Youtube-kanalen bero på det är en "monumental insats" att få arkitekturen i hamn. Den chiplet-design AMD använder med RDNA 3 går ut på att beräkningsenheterna tillverkas på 5 nanometer och att delar som minneskontroller samt cacheminne tillverkas på en äldre, mer kostnadseffektiv 6-nanometersteknik, och med RDNA 4 tros AMD vara redo att ta det steget längre.

2.jpg

Grafikkretsen Navi 31 med chiplet-design och arkitekturen RDNA 3

RDNA 3 Breakout Session-page-012.jpg

Det har i åratal talats om att både AMD och Nvidia, men även Intel, planerar grafikkort med flera beräkningsorienterad kretsar. Med en sådan design vore det i teorin möjligt att enkelt skapa högre presterande grafikkort genom att "helt enkelt" sammanfoga fler kretsar på ett substrat. Ett exempel för att illustrera detta finns på processorsidan med serverserien Epyc 9004 med arkitekturen Zen 4, där AMD skalat upp designen till 96 kärnor med inget mindre än 12 individuella beräkningskretsar om 8 kärnor vardera.

Att använda flera kretsar och sammanfoga dessa medför högre latenser och det är något AMD på processorsidan till viss del lyckas maskera med stora cacheminnen. Grafikberäkningar är betydligt mer latenskänsliga och där lämpar sig inte en liknande design, vilket även är anledningen till varför varken AMD eller Nvidia ännu inte tagit en sådan design till marknaden.

Förutom att RDNA 4 inom en snar framtid kommer på tal går Rick Bergman och David Wang på djupet om dagens och framtidens grafiktekniker, där tankar om vad som bör bli standard framöver och hur AI kan användas på bästa sätt för att göra spel bättre. Hela intervjun finns att läsa på 4Gamer med valfritt översättningsverktyg.