Inledning

Det är över två år sedan AMD lanserade arkitekturen Zen och kom tillbaka in i matchen igen. Året därpå kom polerade Zen+ som bjöd på något bättre prestanda och högre klockfrekvenser. Nu har det blivit dags för den första stora omdaningen av Zen och förväntningarna är skyhöga.

Ryzen_3000-4.jpg

Med Zen 2 har AMD hamrat ur de uppenbara bristerna i Zen och dessutom krympt designen till TSMC:s 7-nanometersteknik, för bättre energieffektivitet och högre klockfrekvenser. Samtidigt testar AMD på ett helt nytt sätt att bygga processorer på, en chiplet-design där vissa mindre prestandakritiska delar tillverkas på en äldre tillverkningsteknik.

Det råder inte längre någon brist på självförtroende hos AMD, som för första gången på över ett decennium tror sig ha vad som krävs för att slå omkull Intel i prestandatoppen. Inte nog med det lovar AMD bättre energieffektivitet än Intel, som sedan introduktionen av Core 2 år 2006 innehaft den pokalen. Samtidigt slår bolaget på stora trumman för att ha världens mest moderna plattform.

Lever AMD upp till förväntningarna och kan de verkligen konkurrera mot Intel med annat än låga priser? Dagen är äntligen kommen – här är Ryzen 3000-serien!