I vardagen använder många SMS flitigt för all möjlig kommunikation. Att se till att privata meddelanden letar sig fram till rätt mottagare är en grundläggande del av det förtroende mobiloperatörer får av sina kunder, och misslyckanden i detta avseende kan leda till allvarliga integritetsproblem.

Nu meddelar Telenor att ett fel inträffade den 20 januari mellan klockan 10:45 och 20:36. Det ledde till att operatören under dagen skickade 5 procent av alla SMS till fel mottagare, vilket motsvarar ungefär 200 000 meddelanden. Boven i dramat ska ha varit ett tekniskt fel i en nod, som nu har tagits ur bruk.

Telenor.webp

Bildkälla: Aftonbladet

Operatören skickar ut meddelanden för att informera drabbade individer om händelsen. Samtidigt går det inte att ta reda på vilka SMS som hamnat på villovägar, berättar Telenors presstalesman Boel Bengtsson. Den som drabbats får istället kika igenom sin historik för att luska ut vilka meddelanden som eventuellt kan ha hamnat fel.

Tyvärr kan man inte se vilka som hamnat fel. Var och en får gå igenom sin historik för att se vilka sms som kan ha skickats fel. – Boel Bengtsson, Telenor (via Aftonbladet)

Därtill innebär lagstadgad tystnadsplikt för telekommunikationsbolag att företaget inte kan berätta vilka nummer försvunna SMS skickades till. Istället rekommenderar Telenor att drabbade individer funderar på om de behöver vidta några åtgärder på grund av händelsen. Telenor har valt att anmäla sig själva till PTS, och meddelar att felet inte ska inträffa igen.