Sedan det amerikanska påhittet Black Friday gjort intåg i Sverige har köpbeteendet kring julhandeln förändrats i grunden. Det som först var blott en fredag, därav namnet, har med åren växt och omfattar numera en eller rentav två veckor av nedsatta priser. Det är därför inte konstigt att många väljer att köpa sina julklappar under den här perioden.

Förutom att Black Friday och julhandeln flyter ihop blir det allt mer uppenbart att så även är fallet för Mellandagsrean, den säljfest svenskar historiskt sett fram emot. Det syns inte minst på statistik från fjolåret, där den genomsnittliga prisnedgången under Black Friday var större än Mellandagsrean. Kort sagt, handeln lägger allt mer krut på Black Friday.

En period av högt säljtryck lockar tyvärr fram oseriösa aktörer, ibland i form av butiker som dyker upp ur tomma intet med riktigt bra erbjudanden. Bland SweClockers medlemmar är de flesta vana att handla på webben, men det gäller givetvis inte alla. Många känner dessutom människor i sin närhet som inte vet vilka varningssignalerna de ska kolla efter.

Behöver du några tips för att sålla seriösa aktörer från oseriösa, eller vill du ha något att dela med andra som ger sig ut i den digitala reafesten? SweClockers bistår med några snabba och enkla tips för att undvika de värsta fällorna!

1. För bra för att vara sant?

Ett gammalt talesätt som aldrig går ut tiden. Marknaden för hemelektronik, datorer och hårdvara är i synnerhet konkurrensutsatt. Marginalerna för butiker är på de flest produkter låga och i vissa fall negativa. Detta gör det svårt för återförsäljare att genomföra stora prissänkningar, såvida de inte är beredda att sälja med förlust eller göra inköp i väldigt stora volymer.

Så – är priset för bra för att vara sant? Kolla upp handlarens prissättning på exempelvis Prisjakt eller Pricerunner och jämför mot konkurrenter. Alltför stora skillnader bör få varningsklockorna att ringa.

2. Sök på webben och använd SweClockers forum

Gör en snabb sökning och se om företaget har ett gott rykte. Prisjakt och Pricerunner är båda två utmärkta platser för att kolla upp butiksomdömen. I SweClockers forum finns även tusentals medlemmar som mer än gärna tar reda på om butiken är trovärdig eller inte. Dra nytta av möjligheten att be andra om råd eller skapa en egen tråd i avdelningen Konsumenträtt.

3. Kontrollera företaget

Riktiga webbutiker och seriösa aktörer är inte rädda att skylta med kontaktuppgifter och information om företaget. Bluffmakare är i regel betydligt mer hemlighetsfulla. Kontrollera att följande information är väl synlig på webbplatsen:

  • Kontaktuppgifter: adress, telefonnummer och öppettider

  • Företagsinformation: företagets juridiska namn och organisationsnummer

  • Avtal och villkor: Köpvillkor, garanti & support och betalningsmetoder

Fattas delar av informationen är det dags att dra öronen åt sig. Den som dessutom vill kontroller att informationen stämmer överens med verkligheten kan göra en sökning hos exempelvis Ratsit. Du kan även testa ringa kundtjänsten för att se om företaget är lätt att nå.

4. Kontrollera eventuella certifikat

trygg_e-handel.jpg

Det finns organisationer som utfärdar så kallade trust marks till återförsäljare som förbinder sig att följa vissa regler. Efter utfärdande av certifikatet kontrolleras butikerna med jämna mellanrum. Mest känd i Sverige är Trygg E-handel och Certifierad E-handel.

5. Välj en säker betalningsmetod

Att betala i förskott är alltid ett risktagande även hos välkända vedertaget seriösa aktörer. Är olyckan framme och företaget går omkull är det kunderna som står sist i kön när konkursförvaltaren portionerar ut vad som finns kvar av tillgångarna.

Är förskottsbetalning på kort ett måste är det bästa alternativet ett kreditkort, där kreditföretaget kan hjälpa till med att ta pengarna tillbaka om problem uppstår. De säkraste alternativen är dock postförskott eller allra helst faktura, varav det sista är någonting många e-handlare idag erbjuder kostnadsfritt via exempelvis Klarna.

6. Använd ett låst kort

Hamnar ditt kortnummer på vift riskerar du få lönekontot länsat eller kreditkortet maxat. Många banker erbjuder låsbara kort eller har som standard att kortet är låst vid köp hos samtliga butiker som inte är anslutna till 3D Secure. Kortlåset kan hanteras antingen via en persondator eller app på mobilen för att tillfälligt låsa upp kortet vid ett köp. Som ytterligare säkerhetsåtgärd kan du låsa användningen av ditt kort till att endast kunna användas för köp i Sverige.

Nordea-1.PNG
Nordea-6.PNG
Nordea-5.PNG
Nordea-4.PNG
Nordea-3.PNG
Nordea-2.PNG

7. Dela med dig av erfarenheter

Kanske viktigast – slå larm och dela med dig av dina erfarenheter! Tyvärr väljer många att inte berätta om dåliga upplevelser och bedrägerier, ibland för att de skäms över sitt misstag. Gör en insats genom att upplysa andra om bluffbutiker och e-handlare med tvivelaktiga affärsmetoder!

Har du några fler tips får du mer än gärna dela med dig i den tillhörande tråden!