TCL

TCL, The Creative Life, är den kinesiska tillverkaren som i Europa verkar genom före detta Thomson med fabrik i Polen. Tillsammans med bland annat Samsung verkar de tydligt för QLED-teknik. TCL:s paneler är så gott som uteslutande VA-teknik från den egna paneltillverkaren CSOT, China Star Optoelectronics Technology, en av världens största i fråga om volymer till TV-marknaden.

tab-TCL_2022-tabell.png
tab-Samsung_2022-tabell.png
tab-LG_2022-tabell.png
Philips_2022-tabell_221123.png
tab-Sony_2022-tabell.png
tab-Panasonic_2022-tabell.png

Se alla TCL TV på Elgiganten.se
TCL:s 2021-utbud

Utbudet hos TCL består av antingen de mer påkostade toppklassmodeller eller en rad enkla modeller där skillnaderna rör stativ och försäljningskanaler. TCL saknar den där enklare nivån toppklass eller starkare mellanklassmodeller.

Det är antingen 1 000+ nits med mini-LED-FALD hos C935 och C835. Sedan är det mäkta dropp ned till 300+ nits i C735-serien med ännu enklare reflexfilter och ingen FALD i vad som gränsar till basklass.

144 Hz och Game bar-funktion

Nytt för 2022 är likt de majoriteten andra tillverkare en tydligare satsning på just spel. Lägre latens, Freesync-certifiering och 144 Hz-kapabla paneler samt en "Game Master Pro" med spelfunktioner och information om signalen är nu standard på de bättre modellerna med just 144 Hz-panel vilket inkluderar C735-modellen. Latensen är cirka 20 ms för 60 Hz-signal och cirka 10 ms för 120 Hz-signal.

2021-modeller använder siffran 2 som andra siffra. Modellen C825 är snarlik C835 kring ljusstyrka, FALD, kontrast och reflexfilter. Den kan vara ett mer prispressat alternativ om du främst är ute efter just bildkvaliteten. Övriga 2021-modeller stannar på 4K/60-kapacitet men är i övrigt rätt lika i funktion och bildkvalitet. C725 saknar till exempel den 144/120 Hz-kapacitet som kommer med C735-modellen.

TCL_filler.jpg

TV-apparaterna från TCL kör Android TV 11/Google TV som standard på sitt aktuella utbud. Det finns dock äldre och enkla modeller som kör rudimentära egenutvecklade smart-system. För 2022 är det Google TV över brädet. Både HDR10+ och Dolby Vision används förutom hos de enklaste modellerna.

TCL är stor tillverkare åt andra varumärken både som panelleverantör via CSOT:s fabriker och som ren ODM och OEM-tillverkare. Det gör att man stöter på TV-apparater under andra varumärken vilka ser ut som och beter sig som om de vore TCL:s produkter.

Notera att TCL i Europa har ett helt annat utbud än TCL i Nordamerika samt även annan typ av marknadsföring. Vad du läser och hör om TCL:s från nordamerikanska källor gäller inte för de europeiska modellerna. Det är inte samma modeller och innehåller inte samma teknik. Mycket av TCL:s uppmärksamhet på andra sidan Atlanten är också resultat av influencer marketing.

TCL_C935.jpg

C935 och C835 är toppklassmodellerna med VA-panel, mini-LED och FALD. Hög kontrast och bra tryck i ljusflödet för både SDR och HDR. TCL skiljer sig på att de har något enklare reflexfilter och saknar filter för vidare vinklar likt Sony X95K och Samsung QN95B. Samtidigt som FALD:en, ljusstyrkan och VA-panelen gör att modellerna lägger sig ovanför Sonys X90K och Samsungs QN8-modeller. Den här skillnaden brukar också spegla sig i prisnivåerna till TCL:s fördel.

Panelen klarar 144 Hz och typiskt för TCL är att HDMI 1 är 4K/144 Hz-kapabel, HDMI 2 klarar 4K/120 och eARC sitter på HDMI 4 som är 4K/60-kapabel.

C935 har en integrerad soundbar med uppåtriktade Dolby Atmos-högtalare. C935 har också en högre specificerad ljusstyrka och mer utförlig FALD jämfört med C835.

Fotnot: jag har inte kunnat testa C835 då testexemplaret var transportskadat

C735 tar då ett rejält kliv nedåt, fortsätter med QLED-teknik och är ett typexempel på att QLED inte betyder något om hur ljusstark en TV är då modellen når strax över 300 nits i HDR och SDR. Reflexfiltret är också enklare om än inte va allra enklaste sort. Panelen är fortfarande av hög kvalitet med hög kontrast och ger inga problem i vinklar annat än det man kan vänta sig av en väl fungerande VA-panel.

Modellen behåller kvalitetspanelen med 4K/144 Hz-kapacitet och de utökade spelfunktionerna. Bara att allting runt om panelen är så pass mycket enklare jämfört med C835-modellen. Inklusive ett märkbart plastigare chassi.

C735 en modell som gränsar till basklassnivå, men då panelen håller högre kvalitet än hos den typiska basklassens paneler har C735 inte alls samma problem i vinklar och återgivning av skuggtoner som de enklaste panelerna dras med.

C735 finns som 98-tummare

Vad som verkligen särskiljer C735 från utbudet i stort är att modellen finns i 98 tum med en ordinarie prislapp kring 50 000 kronor vilket dessutom kan sjunka rejält.

Fotnot: C735-modellen har jag på plats för test. Dock endast 55-tummaren, 98-tummaren får jag inte in genom varken trapphus eller dörrar.

TCL_C735-C635.jpg

QLED860 verkar vara som C735 fast med annat utförande på stativet som säljs enbart via Elgiganten. QLED850 har annan form på stativet.

C635 nöjer sig med 60 Hz. Stativfötter används. Annars samma funktioner i övrigt som C735. QLED760 är ytterligare en Elgiganten-variant av C635.

P73x och P63x är basklassmodeller med enklare paneler av icke-QLED-typ. Ljusstyrkan bör vara under 300 nits. Stativ och ram är i slimmat utförande. Exakt info om modellerna är sparsmakat men den slutsats vi drar baserat på information från butiker är att P63x-modellen hoppar över fler finesser likt Dolby Vision och eARC.

Nordiska modeller har siffran 5 på slutet och det förekommer butiker som säljer modeller med andra siffror. Kan finnas kosmetiska skillnader likt exakt nyans på stativfötterna och ram med icke-nordiska modeller.

Sponsormeddelande

Köp din nästa TV från Elgiganten

Dags att köpa ny TV? Oavsett om du söker en TV-apparat för gaming, sport, film eller vardag så kan vi erbjuda något för just dig. Dessutom erbjuder vi installation och bortforsling av din gamla TV. Kom ihåg att det alltid är samma låga pris online och i butik. Vi erbjuder alltid fri frakt över 500 kronor, vilket gör att du får din TV-apparat levererad så smidigt som möjligt helt utan extra kostnad.

Se hela sortimentet på Elgiganten.se

Sponsras av Elgiganten

Elgiganten_logo.svg.png

Denna artikel produceras i betalt samarbete med Elgiganten. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.