För många spel- och hårdvaruentusiaster är sommarupplagan av LAN-festivalen Dreamhack en höjdpunkt och startskott för semester, sommarlov och mer spelande. Till följd av coronapandemin har den nördiga tillställningen legat i träda de senaste åren, och det är därför med lite extra förväntan som undertecknad kliver in i Elmiahallarna i Jönköping. Kommer allt att vara sig likt?

Funderingarna skingras snabbt när en ände av D-hallen inleder ett "Hallå!" med gensvar från samtliga i den datorvarma lokalen, som osar svagt av energidryck och deodorant. Det är dock inte primärt för panpizza och luftburna sensationer som SweClockers besöker den tekniktunga mässan. Målet är dels att prata med några LAN-förtjusta SweClockers-medlemmar, dels att få en närmare inblick i nätverket som är en viktig ryggrad i spelandet, som inte längre drivs av disketter med spel och andra lokala lösningar.

_1079199.jpg

Robin Johansson har jobbat med nätverk på Dreamhack sedan 2007 och har således stenkoll.

För att guida oss genom hårdvaran och specifikationerna i nätverket får vi hjälp av Robin Johansson, som tillsammans med 8 medarbetare har byggt infrastrukturen som håller spelandet igång. En arbetsgrupp om 9 innebär en ordentlig nedskalning ställt mot hur Dreamhack-nätverket byggs i vanliga fall, där runt 30 personer brukar vara inblandande. Till sommarens LAN satsar Dreamhack inte på några hastighetsrekord, varför den stora utmaningen istället ligger i att få allt att fungera med den begränsade arbetskraften.

_1079129.jpg

Sommarens Dreamhack-upplaga har omkring 3 400 datorplatser, där 3 000 är något enklare med en varsin 100 Mbps-anslutning. De övriga håller hus i en avdelning med 20-årsgräns, som utöver en lite lugnare atmosfär har ett snabbare nätverk om 1 Gbps per plats. Switcharna för de senare är Juniper 3400, medan Cisco 2950-switchar syns vid hastigheter om 100 Mbps. Det sitter ett gäng switchar ovanför LAN-platserna, som är mer eller mindre lättillgängliga, och kablaget från dessa möts i en uppsättning rackskåp som är del av distributionsnätet. Här förklarar Robin att hårdvaran är Cisco Nexus 5k, Juniper 4600 och Cisco 3850.

_1079124.jpg

När undertecknad senast besökte Dreamhack i sommarskrud var året 2018 och då slogs hastighetsrekord med nätverkshastighet om 1,6 Tbps. Sådana hastigheter handlar dock endast om att visa framfötterna och med i runda slängar 10 000 uppkopplade enheter – trådlöst och Ethernet-anslutet kombinerat – används bara en bråkdel. I år satsar Dreamhack därför på en internetuppkoppling på betydligt mer blygsamma 40 Gbps.

Robin förklarar att 40 Gbps-anslutningen nyttjas till ungefär 60 procent, varför det inte finns någon anledning att återupprepa rekordet. Med fiberanslutning ute i många av stugorna är Dreamhack inte längre platsen dit alla spelentusiaster kommer för att fylla på lagringsutrymmet. Uppkopplingen räcker också till för allt strömmande som sker till och från Elmia, utan behov av proxyservrar för mellanlagring av exempelvis Steam-spel.

_1079114.jpg

Som nämnt är sommaren 2022 alltså inte ett exceptionellt nätverksår för Dreamhack. Den stora bragden ligger istället i att det relativt lilla gänget om 9 personer fått allt att fungera. Fem dagar användes för att montera all hårdvara och få ordning på LAN-festens ryggrad, men endast en dag krävs för att demontera alltsammans – helt klart ett väloljat maskineri.

Vi tackar Robin Johansson och ESL-kollegorna Thomas Moore samt David Jawette för turen bakom kulisserna och hoppas på fler spännande rekord och effektivisering i framtiden.