Översikt av olika paneltyper

Att det endast finns mycket LCD samt en del OLED kan verka märkligt när tekniknyheterna, produktbladen, reklambudskapen och inte minst hypen och forumsnacket drar fram massivt många fler termer och varianter. Artikeln tar upp dem, men kortfattat är det dessa aktuella begrepp som ofta förekommer och även missförstås.

Displayteknik_intro_skiss.png

QLED är LCD-displayer där ljuset från lysdioderna i varierande grad förstärks med hjälp av kvantprickar, quantum dot. Nivån på förstärkning är allt från hög till marginell och ”QLED” säger därför inget om produktkvalitet. ”QLED” kan också betyda möjligt framtida teknik, vilken ännu ej existerar i färdiga produkter.

Displayteknik baserad på kvantprickar existerar också utan att QLED-begreppet används. Därför är ”QLED” ett rätt sönderkört begrepp. När tillverkaren sätter ”QLED” på kartongen går det därmed sällan att dra några konkreta slutsatser.

Mini LED är effektivare lysdioder till LCD-displayer, som i regel kombineras med kvantprickar. Generellt betyder förekomsten av Mini LED att det faktiskt är hög ljusstyrka, stort färgomfång, bättre kontrastförhållande tack vare FALD-belysning och förstås också en högre prislapp.

Micro LED är en teknik för stora displayväggar med priser som kan beskrivas i termer av miljoner kronor. Den inledande hypen från 2019 har dock skapat en seglivad förhoppning om att tekniken kan ersätta LCD och OLED i bildskärmar och TV-apparater, vilket fortfarande är en avlägsen önskedröm baserat på hur tillverkning och prisnivåer ser ut 2022 när artikeln skrivs.

Teknik

Färgkvalitet

Vinklar

Panelkontrast

Eftersläp

Subpixelstruktur

LCD IPS

Bra till yrkesklass

Generellt utan problem. Tappar kontrast via ljusare svärta i vinkel.

700–1 200:1

Liten hos spelskärmar

Oftast normal.

LCD VA

Låg till bra

Blekare färger och sämre kontrast, både som ljusare svärta och svagare ljusstyrka

2 000–6 000:1

Tydligt, särskilt mot mörka nyanser och även hos spelskärmar

Kan vara normal. Kan också vara segmenterad.

LCD TN

Låg

Allt förändras godtyckligt vid minsta ändring av vinkel

700–1 000:1

Liten hos spelskärmar

Kan vara normal. Kan också vara segmenterad.

OLED RGB

Hög+

Varierar med exakt patent. Skiftar något i vitbalans

”Oändlig”

Inget eftersläp

Varierar helt med patent. Ofta en Pentile-struktur.

OLED WRGB

Hög

Ändrar färg något i vinkel

”Oändlig”

Inget eftersläp

Varierande former av W+RGB

QD-OLED

Hög+

Preliminärt inga kända problem

”Oändlig”

Inget eftersläp

Riskerar färgblödningar på text och grafik

Utöver detta används Micro LED och annan teknik i vad som är prototypstadier och ännu inte masstillverkning. Därför är teknik utöver LCD och OLED-varianter endast fantasier i fråga om vad du kan köpa för produkter i butiker, eller vad som är inom räckvidden för en genomsnittlig månadslön.