Freesync, G-sync och VRR

Variabel uppdateringsfrekvens på TV-apparater

AMD Freesync och Nvidia G-sync bär viss relevans även för TV-apparater. De flesta tillverkare söker sig till AMD för Freesync-stämpeln därför att AMD:s grafikkort även används hos nextgen-konsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S. Tekniken som används för TV-apparater är HDMI 2.1 VRR och ”Freesync” och ”G-sync” är främst AMD:s respektive Nvidias perspektiv.

AMD Freesync finns i tre kategorier:

  • AMD Freesync: bekräftar endast att VRR finns där

  • AMD Freesync Premium: Minst 1080p/120 och low frame rate compensation

  • AMD Freesync Premium Pro: VRR och HDR. HDR måste dock lysa fullt vitt hela panelen med 400 nits vilket gör att OLED inte kan få denna nivå, medan betydligt sämre TV med sämre HDR-kapacitet kan få blir ”Pro”-stämplade.

Värt att notera är att AMD Freesync inte har någon exakt kvalitetsstämpel. Endast att VRR-funktionen uppfyller vissa grundläggande krav. Därför har de allra flesta TV-tillverkare en Freesync-stämpel på sina modeller. Det är lätt att få en Freesync-stämpel och AMD är glada att sätta sitt varumärke på så många TV som möjligt. Det betyder också att kvaliteten på VRR-funktionen måste bekräftas av tredje part och oberoende tester. En Freesync-logotyp på kartongen kan aldrig garantera att VRR faktiskt kommer fungera för dig.

Nvidia certifierar också kvalitet på VRR
En viktig skillnad med Nvidias certifiering är den bekräftar att VRR faktiskt fungerar tillfredställande inom det intervall som uppges, vilket också inkluderar 4K/120-signal. Inte helt oväntat är det därför väldigt få TV-modeller på marknaden som har en certifiering.

  • LG:s OLED-modeller i B, C och G-klassen

  • Phillips 48 tums OLED806. Denna lista uppdateras hela tiden. Skillnaden är att G-Sync Certified

Värt att tänka på är att TV-tillverkaren kan hävda ”G-Sync” på en TV som i betydelsen att HDMI VRR aktiveras med Nvidias GPU:er. Men så länge TV:n saknar Nvidias certifiering är det återigen upp till tredje part att bekräfta hur bra VRR faktiskt fungerar.