För den som gillar smarta hemmet-produkter men hatar att plocka upp disktrasan presenterar Lifx sin lösning på problemet. Egentligen lanserades det strålande konceptet redan sommaren 2020, men då var produkten fortfarande i en testfas. Nu finns smarta ljuskällan Lifx Clean A19 tillslut tillgänglig, redo för att mer eller mindre lysa bakterier till döds.

Att motverka bakterier med ljus är inte nytt, men vanligen används UV-ljus, vilket kan skada både hud och ögon om det används fel. Clean A19 är utrustad med synligt högenergiljus, så kallat HEV-ljus, som ska vara ofarligt för människor, djur och växter. Den antibakteriella förmågan ska vara kapabel till att lysa bort cirka 90 procent av bakterier på en yta. Tanken är att ljuskällan ska placeras där det naturligt förekommer mer bakterier, exempelvis i köket eller badrummet.

Det krävs dock att lampan lyser en stund för att uppnå någon effektivitet, rengöringsprogrammet körs med fördel hela natten. Den är inte heller garanterad att bemästra alla typer av bakterier. Lifx har i sina laboratorietester riktat strålkastarljuset mot tre stammar av staphylococcus aureus och escherichia coli, även benämnt som gula stafylokocker och E.coli. Det är med andra ord inte riktigt tillräckligt beprövat eller effektivt för att kunna kasta traditionellt skrubbande åt sidan och slippa all framtida städning, åtminstone inte ännu.

När ljuskällan inte körs i rengöringsläge är ljusstyrkan justerbar upp till 1 200 lumen. Färgtemperaturen har ett spann om 1 500 till 9 000 Kelvin samt ett RGB-läge. Ljuskällan ansluts till det trådlösa nätverket och kan kontrolleras och schemaläggas med Lifx applikation. Clean A19 är även kompatibel med Amazon Alexa, Apple Homekit och Google Home. Clean A19 finns att köpa på Lifx webbplats samt hos återförsäljare för 849 kronor styck eller tvåpack för 1 479 kronor.

Får såpan och skurhinken behålla sin plats i städskåpet eller blir det bakteriemördarlampor för hela slanten?