Restriktioner i syfte att minska smittspridningen av COVID-19 har slagit särskilt hårt mot kulturen, vilket gjort att regeringen återkommande släppt nya riktade stöd för att hjälpa branschen övervintra. Det har samtidigt debatterats flitigt huruvida stöden är tillräckliga och om de verkligen täcker områden som av allmänheten ses som kultur.

En av dessa är LAN- och datorfestivalen Dreamhack som den 17 december förra året nekades stöd. Det väckte starka reaktioner bland såväl SweClockers läsare som högt uppsatta politiker. Nu följer SweClockers upp vad som hänt sedan Dreamhack för tre månader sedan fick beskedet att världens största LAN-party "inte är kultur".

Tomas-Lyckedal2.jpg

Vi intervjuar Tomas Lyckedal, Chief Strategy Officer på Dreamhack, som berättar om situationen idag, den digitala omställningen och framtiden för Dreamhacks nästa LAN-party.

SweClockers: I slutet av år 2020 fick Dreamhack beskedet att ni nekas kulturstöd. Hur påverkade det er verksamhet?

Tomas Lyckedal: Självklart påverkar det oss. Varje inställt evenemang på grund av Covid-19 är ett hårt slag ekonomiskt. Det mest frustrerande är att gaming och esport förbises precis som många gånger förut. Det skapar ojämlikhet i kulturen. Dreamhack har redan högre moms på varje biljett än Way Out West, vi får inget stöd vid kriser och samhället saknar i övrigt en plan för att stötta Sveriges nästa stora folkrörelse.

Med det sagt, tack vare att vi redan 2011 anpassade oss och satsade stort på esport klarar vi oss rätt bra som helhet. Vi livesänder esport flera dagar i veckan och bygger ut den verksamheten i Stockholm, med livesändningar i Fortnite, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, med flera. Vi anpassar oss snabbt och vårt team har varit helt otroliga på att ställa om verksamheten.

SweClockers: Det var flera på SweClockers som kommenterade att Dreamhack AB ägs av Modern Times Group (MTG) och att de kunde gå in med ekonomiskt stöd under pandemin. Vad har du att säga om det?

Tomas Lyckedal: Det spelar ingen roll i ansökandeprocessen vilka ägare du har. Det hade ju varit väldigt konstigt om Kulturrådet bedömer kulturvärdet i inställda evenemang på vilka ägare man har. I listan över företag som fått beviljat bidrag finns ju flera andra företag – som är lika stora eller större än MTG, bl.a. Livenation. Jag tror inte detta har varit en faktor för Kulturrådet.

SweClockers: EU håller på att ta fram ett med vaccinpass, kallat Green Pass, för resor inom unionen och regeringen talar om att använda det i Sverige för att kunna öppna upp samhället. Ser ni det som ett alternativ för att kunna hålla i Dreamhack?

Tomas Lyckedal: Vi hoppas kunna arrangera Dreamhack snart igen, och vi laddar redan nu för att arrangera en comeback ingen kommer att vilja missa. Det är alldeles för tidigt att säga om ett vaccinpass kan tänkas påverka vår beslutsprocess. Vi måste kolla på samtliga faktorer och dessutom vänta in att publiken vill gå på evenemang igen.

Vi fortsätter att följa utvecklingen noga och det absolut viktigaste är att få ner smittspridningen samt att få fler vaccinerade. Vi tror dock att det finns ett stort socialt behov hos gamers att besöka Dreamhack igen så snart det är möjligt.

SweClockers: Hur ser planerna ut om pandemin fortsätter tvinga Dreamhack i fysisk upplaga hålla stängt?

Tomas Lyckedal: Vi fortsätter utveckling av digitala format, där vi redan idag är väldigt aktiva på esportfronten och planerar inom kort att presentera en helt annan nyhet. Håll utkik efter det.

Sedan är vi väldigt tacksamma att vi har MTG, i egenskap av ägare av ESL Gaming och därigenom Dreamhack, med oss på resan. Det hade varit mycket tuffare att tackla den situation vi nu befinner oss i utan deras strategiska och långsiktiga satsning på esport och gaming.

Vi vill rikta ett stort tack till Tomas Lyckedal som tog sig tid att svara på våra frågor!