Testresultat med och utan DLSS

Då alla tre kort är kompetenta nog att rendera spelet i bättre inställningar har vi valt att utesluta tester på lägre inställningar än "High". Standardinställningen vi utgår från är istället "Ultra" och vi försöker sedan gå vidare därifrån för att antingen få ut något mer prestanda eller att höja den grafiska kvaliteten så högt som möjligt, medan vi fortfarande kan uppnå en spelbar bildfrekvens.

Tester för att uppnå maximal bildkvalitet vid 60 FPS

Målet med basprestandan är att hålla sig en nämnvärd bit över 60 FPS även vad det gäller den 99:e percentilen.

I 1080p är det egentligen inte mycket att orda om. Alla tre kort klarar av att rendera spelet i en behaglig bildfrekvens utan ray tracing och utan behov för någon form av uppskalningsteknik.

När vi tar ett kliv upp till 1440p faller GeForce RTX 3070 under vårt prestandamål medan RTX 3080 och RTX 3090 fortfarande har resurser kvar att ta av. Slår vi på DLSS i Quality-läget är vi uppe riktigt bra siffror med de två starkare korten och GeForce RTX 3070 är med råge över mållinjen vi satt upp.

Native-upplösning 4K i Cyberpunk 2077 är uppenbarligen en svår nöt att knäcka oavsett modell. Här krävs det att vi antingen justerar ner inställningarna eller slår på någon form av uppskalning. Även med DLSS på sin Quality-inställning visar det sig dock fortfarande bli en tung uppgift för de två enklare korten.

Tester för att uppnå maximal prestanda med rimlig bildkvalitet:

Målet för basprestandan är nu "så hög som möjligt" medan vi kan bibehålla en rimlig bildkvalitet.

Att rendera spelet på High och dessutom med DLSS på Balanced eller Performance är inget vi rekommenderar med dessa kort i 1080p och därför uteblir diagrammet. Alla tre kort har mycket rimligare högprestandaval i 1080p.

Med upplösningen ställd till 2 560 × 1 440 pixlar såg vi att spelet blev relativt tungdrivet. För dig som jagar extra hög prestanda kan det alltså vara ett alternativ att gå ner till High och kombinera detta med uppskalning.

När korten får svettas rejält i 4K UHD krävs kombinationen av att dra ner inställningen till High och kombinera med DLSS för att GeForce RTX 3070 inte ska falla under målet om att hålla även den 99:e percentilen över 60 FPS.

Bildkvalitet med DLSS

Deep Learning Super Sampling (DLSS) är en proprietär teknik från Nvidia som använder maskininlärning och dedikerade hårdvaruresurser i form Tensor-kärnor för att skala upp bilden. För att du ska kunna utnyttja DLSS krävs det att spelutvecklaren bygger in stödet. Det är alltså inte något man själv kan kontrollera genom grafikkortets kontrollpanel.

DLSS påverkar bildkvaliteten både på positiva och negativa sätt. Negativa genom att bilden vid för aggressiva inställningar och/eller låga upplösningar kan introducera artefakter och/eller upplevas som överdrivet mjuk eller lågupplöst. I högre upplösningar mildras dessa problem och ofta kan positiva effekter så som mer detaljrikedom, kantutjämning och en allmänt lugnare bild mer framtydande.

Som tidigare nämnt skulle vi inte rekommendera något lägre än Quality i 1080p och för vissa kan även det eventuellt ge ett något för mjukt eller suddigt intryck. Så snart vi kommer upp i 1440p och än mer i 4K UHD så kan både Balanced och Performance vara värt att experimentera med. Ultra Performance är främst tänkt att användas i 8K-upplösning men kan fungera med rimliga resultat även i 4K.

Även vid högre upplösningar och mindre aggressiva lägen av DLSS kan det definitivt uppstå problem med findetaljerade objekt som flimrar eller upplevs oroliga. Men det kan också ha rakt motsatt effekt. Det är alltså svårt att vara helt kategorisk i sin rekommendation. I slutändan är det din upplevelse på din bildvisare som spelar roll, och den generella rekommendationen är kort och gott att ha målupplösningen inställd på din bildvisares native-upplösning och DLSS på så kvalitativ inställning som möjligt eller av.

I sin nuvarande inkarnation erbjuds fyra olika inställningar där skillnaden utgörs av vilken basupplösning som bilden skalas upp från:

Vertikal målupplösning (100 %)

1 080 pixlar

1 440 pixlar

2 160 pixlar

4 320 pixlar

Quality (67 %)

720

960

1 440

2 880

Balanced (58 %)

cirka 626

cirka 835

cirka 1 253

cirka 2 506

Performance (50 %)

540

720

1 080

2 160

Ultra Performance (33 %)

360

480

720

1 440