Året var 2014 och snacket om surfplattor med Microsofts pekskärmsvänliga Windows 8.1 operativsystem pågick för fullt i forumet. Vid tidpunkten innehöll mjukvarujättens hårdvarusortiment de första enheterna i hybriddator-serien Surface, men dessa bestyckades med ARM-processorer och RT-versionen av Windows 8.1. Uppståndelsen blev således stor när tillverkaren Lamina kombinerade fyrakärniga Atom Z3735G med Windows 8.1 32-bit i surfplattan T-701 med prislapp kring tusenlappen.

Läs SweClockers test av surfplattan

SweClockers körde enheten i testlabbet under de sista skälvande veckorna av 2014 och imponerades inte riktigt av enheten som helhet, även om det på papperet erbjöds en hel del för det ringa priset. Nu noterar redaktionen att Lamina pytsat ut fler Windows-baserade lösningar och vi minns nostalgiskt tillbaka på testet. Laminas senaste storslagna återkomst i samma härad är Windows 10 Pro-bestyckade T-1032 och T-1064, som nu dyker upp hos svenska återförsäljare.

lamina-lt1032-nordisk-tangentbord-101-32gb-svart.png

Lamina T-1032. Bildkälla: Dustin home

lamina-lt1032-nordisk-tangentbord-101-32gb-svart.jpg

Lamina T-1032. Bildkälla: Dustin home

lamina-lt1032-nordisk-tangentbord-101-32gb-svart (1).jpg

Lamina T-1032. Bildkälla: Dustin home

Till skillnad från den sex år gamla surfplattan följer nykomlingarna i Microsoft Surface Pro-seriens fotspår och lanseras som hybriddatorer med en medföljande tangentbordsdocka. Ungefär där slutar dock likheterna med de påkostade Microsoft-enheterna. Produkterna är identiska sånär som på mängden lagringsutrymme, som uppgår till 32 alternativt 64 GB – ett rejält steg upp från de 16 GB som utgjorde T-701-plattans stora akilleshäl.

Även för den som avstår från att installera Office 365 är det väldigt lite av de 16 GB som finns tillgängligt och att överhuvudtaget nyttja utrymmet riskerar att blockera möjligheten till en så trivial funktion som uppdatering av operativsystemet.

lamina tbt 1.jpg

Lamina T-701

Ytterligare en svaghet hos T-701 var den snåla primärminnesmängden på 1 GB, som lämnade spelrum till maffiga skrivbordsapplikationer i stil med Internet Explorer – komplett med en öppen flik och ständiga mikrofrysningar. T-10-duon stegar upp till hela 4 GB DDR4-minne och ökar prestandan med fyrakärniga Celeron N4100. Släktskapet bibehålls däremot genom en oförändrad på upplösning 1 280 × 800 pixlar fördelade på den 10,1 tum stora IPS-pekskärmen, som omgärdas av nostalgiskt tjocka skärmkanter.

Det nordiska tangentbordet med musplatta är i likhet med surfplattan tillverkade av plast, och på sidorna av sistnämnda finns en fullstor USB Type-A-anslutning. Micro-varianter av HDMI och USB finns också, där den senare används för laddning av det 3 500 milliamperetimmar stora batteriet som ska räcka i upp till 7 timmar. För sex år sedan landade T-701 som utlovat inom spannet 4–6 timmar, men stack ut genom dålig batteritid i viloläge – tre dygn i vila och det var hög tid att ladda. Huruvida problematiken är åtgärdad med de nya enheterna är okänt.

Klart är i alla fall att nykomlingarna fått uppgraderingar på Wifi- och Bluetooth-fronterna, som nu utgörs av Wifi 5 och Bluetooth 5.0. I likhet med budgetplattan är dock de två kamerorna fast på utdaterade 2 megapixlar. Beroende på önskad lagringsmängd varierar priset en hel del, men ingen av enheterna är lika chockerande överkomliga som T-701: runt 3 000 kronor för 32 GB-varianten och en femhundring extra för dubbelt utrymme.

lamina tbt.jpg

Lamina T-701

Med facit i hand var kanske 2014 års Lamina T-701 inte startskottet på Microsofts intåg på den renodlade surfplattemarknaden. Efter nedlagd Windows Mobile-satsning och nedskalad pekvänlighet i Windows 10 har företaget på många sätt lämnat marknaden till Android och IOS, även om Windows tionde utgåva i allra högsta grad förekommer i 2-i-1-datorer och bärbara datorer med pekskärm.

Var du en av de som knep en billig Lamina-platta när det begav sig? Berätta om dina minnen av den, eller andra snarlika teknikprylar!