Svenska teknikprofiler är en artikelserie där vi intervjuar beslutsfattare och andra profiler från branschen för att ge en inblick i de lokala aktörerna och förutsättningarna.

Inet behöver nog ingen närmare introduktion här på SweClockers men för er som levt under en sten kan vi berätta att bolaget grundades år 2000 i Göteborg, och i dagsläget omsätter de cirka en miljard kronor om året. De är en relativt nischad återförsäljare som främst fokuserar på komponenter och datorer och inte minst har de utmärkt sig genom att vinna SweClockers utmärkelse "Årets Datorbutik" varje år som tävlingen anordnats.

Hej Erik, kan du berätta lite kort om Inets historia och vad ni gör, vad era specialiteter är, största varumärken och så vidare?
Hej Anton! Kul att du hör från dig, vi har vårt fokus inom datorkomponenter och allt du behöver för att kunna bygga din egen dator och alla tillbehör runt omkring. Bland våra största leverantörer finner vi bland annat Asus, Intel, Samsung och AMD. Utöver komponenter så älskar vi nya teknikprodukter och har som motto att vara först med det senaste, vi är med andra ord ganska duktiga på att ta in nya leverantörer som t.ex. Xiaomi som tillverkar allt från avancerade robotdammsugare till mobiltelefoner.

Vad är din roll på bolaget och har den förändrats genom tiden? Hur länge har du jobbat där och inom vilka roller?
Jag jobbar idag som VD sedan 8 år tillbaka, innan dess så har jag gjort det mesta, började en gång i tiden som servicetekniker och jobbade sedan i butik många år för att sedan få möjlighet att prova på att jobba som inköpare vilket är något av det roligaste jag vet.

Vad har du själv för relation till hårdvara och teknik idag, är det bara affärer eller har du ett personligt intresse också?
När jag växte upp så tillbringades en stor del av min vakna tid framför datorn, med tiden så har det mer övergått till en kärlek till branschen och att leverera den absolut bästa kundupplevelsen! Givetvis så är fortfarande bland det bästa som finns att packa upp och prova nya teknikprodukter.

Creades förvärvade ju 70 procent av Inet under 2015, vilka effekter har det haft och kan du lite kortfattat beskriva hur er relation är till dem på vardagsbasis?
Med Creades fick vi in en aktiv huvudägare som trodde på vad vi gjorde och kunde bistå med hjälp att lyfta Inet till nästa nivå, det har varit en riktigt rolig resa och vi har kontakt på veckobasis och bollar många idéer och utmaningar med dom och styrelsen.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna ni överkommit genom tiderna, och vilka är de största utmaningarna ni står inför just nu?
Jag skulle säga att det är när det inte blir rättvis konkurrens som till exempel att vi som svenskt företag måste betala kemikalieskatt medan utländska konkurrenter helt slipper och kan sälja produkter billigare på svenska marknaden.

Vilka är de största vinsterna eller de saker du är mest stolt över under din tid på Inet?
Att vi sedan starten för 20 år sedan alltid haft kunden i fokus och alltid fattat affärsmässiga beslut utifrån vad som är bäst för våra kunder. Jag brinner verkligen för kundupplevelser och vårt löfte när du handlar hos oss är att vi i alla delar av köpprocessen utgår från att göra det så bra som möjligt för våra kunder. Extra stolt är jag över att vi genom åren lyckats kamma hem så många fina utmärkelser om till exempel Årets Datorbutik eller Årets e-handlare och att det är utmärkelser där kunderna är dom som sagt sitt och inte en jury bestående av branschfolk det värmer verkligen och sporrar oss att bli ännu bättre!

För 5–6 år sedan lyfte du ganska ambitiösa planer för att expandera ert butiksnätverk, något du på senare tid tonat ned. Hur ser planerna ut just nu, är det e-handel som är fokus eller finns det fortfarande fler butiker i planen?
Det stämmer, vi märkte att när vi öppnade vår senaste butik i Barkarby att det var väldigt svårt att få lönsamhet och då var det naturligt att inte öppna fler butiker i takt med att e-handeln istället vann mark. Vi har idag kvar 4st välmående butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö som vi kommer satsa stenhårt på och förfina butiksupplevelsen, vi vet att många verkligen vill kunna komma in och prata med någon och klämma och känna på prylarna. Vi har i nuläget inga planer på att varken stänga någon butik eller öppna nya.

Hur ser du på konkurrensen bland IT-återförsäljare idag jämfört med cirka 5–10 år sedan. Vad har förändrats till det bättre respektive sämre?
Det har alltid varit stentuff konkurrens med mycket fokus på pris. Vi är en relativt liten fristående butik där våra konkurrenter som Komplett/Webhallen, Elgiganten, NetOnNet har så otroligt mycket mer muskler och nu med Amazon i antågande är det klart utmanande. Vi kommer aldrig kunna mäta oss med inköpsvolymer, priser och så vidare men ingen ska kunna slå oss på fingrarna när det kommer till kunskap om produkterna och kundservice.

Ni har på senare år tagit en del steg mot att bredda er med till exempel spelkonsoler, spel, TV-apparater och mobiltelefoner med mera. Hur står sig dessa nya segment mot det mer traditionella sortiment man förknippar Inet med så som skärmar, datorer och komponenter?
Ja det har vi gjort men med stor försiktighet och eftertänksamhet, för oss är det viktiga att vi är relevanta för våra viktigaste kunder vilket till stor del är medlemmarna här på SweClockers och att vi säljer produkter vi på riktigt kan stå bakom och har kunskap om. Datorer, tillbehör och komponenter är och kommer fortsätta vara vårt absoluta huvudfokus men vi sprider riskerna när vi även kan sälja andra segment som high-end gaming-TV och så vidare

Vad har du för tips till de av våra läsare som vill ta sig in i IT-branschen och vill få utlopp för sitt teknikintresse genom jobbet?
Sök jobb hos oss! Skämt åsido mitt tips är att söka dig till ett företag du gillar och se till att få in fot som till exempel extra och sedan jobba dig uppåt. Många hos oss har en gång börjat i butik eller kundservice och har nu ett antal år senare riktigt fina roller och får jobba med produkter och kollegor som man älskar.

Läser du själv på SweClockers något?
Självklart, varje dag! Mestadels scannar jag forumet på trender och vad som skrivs om oss, produktsläpp och så vidare.

Är det något du skulle vilja se mer av i vår bevakning av teknik eller branschen?
Intervjuer och artiklar om företag och personer i branschen tycker jag är superintressant men även att få veta mer om era mest aktiva medlemmar som man bara känner till genom ett nickname.

Är det något du noterat att våra läsare eller redaktörer brukar få om bakfoten vad det gäller hur branschen funkar exempelvis?
Att vi återförsäljare i Sverige saltar priserna mot var produkter kostar i t.ex. i USA, tyvärr går det inte att översätta ett pris i dollar till kronor utan att det är en massa fler parametrar som påverkar. Läste mycket diskussion kring det i forumet vid släppet av RTX 3000-korten.

Vi vill rikta ett stort tack till Erik från Inet som tog sig tid att svara på våra frågor.

Snabbfakta om Erik:
Ålder: 41
Tid i IT-branschen: 23 år
Bor i: Göteborg
Familj: Sambo
Intressen utöver teknik: Att komma ut på havet med båten.
Bästa teknikprodukten: Min Thinkpad, den är med mig nästan vart jag än är.
Bästa tekniken: Snabb trådlös internetuppkoppling.