För snart en månad sedan anlände undertecknads nya datorchassi i form av amerikanska Sligers något nischade modell Conswole. Detta konsolliknande chassi var tänkt att stå som ny bas för speldatorn i vardagsrummet, vilken fram tills nu har huserats inuti Silverstones trotjänare Milo ML07.

Efter att ha inväntat några nya delar, däribland en duo fläktar och ett färskt nätaggregat, har nu bygget blivit av. Som tidigare utlovat dokumenterades hela äventyret på video, vilken ni kan se här ovan!

conswole_build_1.jpg
conswole_build_4.jpg
conswole_build_3.jpg

För den som vill ha den korta textsammanfattningen kan kvalitetsintrycket av chassits insida beskrivas som något skakigt, där passformen inte alltid känns helt hundra. Layoutmässigt var det dock inga större problem att få allt på plats, med förhållandevis goda marginaler för både kabeldragning och det fulmoddade Geforce RTX 2080-kortet som tar upp tre kortplatser.

conswole_build_2.jpg

Det största bakslaget vid monteringen var processorkylaren. Denna är med på företagets kompatibilitetslista över godkända modeller, men är dock i praktiken något för hög för optimal kylprestanda eftersom fläkten ligger klistrad mot toppanelen när chassit stängs igen.

Dugligt bygge, katastrofal ventilation

När bygget väl var avklarat, vilken ändå gick förhållandevis friktionsfritt, var det dags att stresstesta och se huruvida chassits ventilationslösningar stod pall ihop med komponenterna. Det gjorde de inte. Det blev snuskigt varmt på insidan, grafikkortet värmethrottlade hårt och processorn balanserade på styva linan ovanför 90 °C-strecket. Utsidan på chassit blev därtill vulkanhett och smärtsamt att vidröra.

Det stod snabbt klart att Conswole har väldigt stora problem med att göra sig av med den varma luften i chassit. Ventilationsöppningarna utmed modellens sidor är ytterst begränsade, där den på grafikkortssidan består av en smal rad öppningar. Därtill blockeras fläktarna i botten till ungefär 80 procent av grafikkortet och PCI Express-förlängaren, vilket reducerar utluften rejält.

I slutändan verkar Sliger Conswole inte vara chassit som undertecknad letat efter, där modellen snarare är anpassad efter prestandamässigt svagare komponenter på grafiksidan, och gärna något med radialfläkt som blåser ut den varma luften. Utan att såga upp stora delar av sidorna blir det nog att erkänna nederlaget och återvända till det gamla chassit.

Har du speldator i vardagsrummet? Vilket chassi använder du och varför? Dela med dig i kommentarerna!