Sammanfattning

Efter testperioden kvarstår det första intrycket om att telefonen är en gedigen konstruktion och testkvartetten understryker verkligen att produkten känns bra i handen. När det gäller batteriet får friluftsmänniskan mrqaffe medhåll kring två till tre dagars användning per laddning, och den högre bilduppdateringsfrekvensen är också ett trevligt inslag. Detta gäller även den medföljande snabbladdaren på 40 watt liksom de medföljande hörlurarna.

Samsung Glaxy S9 digital mot P40 Pro optisk.jpg

Alling ställer Samsung Galaxy S9 och digital zoom (t.v) mot Huaweis fullt optiska zoom-läge.

En annan aspekt som förstärker premiumkänslan är kamerasystemet, som verkligen lever upp till allas förväntningar. Både slow motion-möjligheter och den optiska zoomen är detaljer som är vettiga för både nytta och nöje, där mobilen ofta helt ersätter behovet av en vanlig kamera.

JOalIfC.jpg
597i05S.jpg

På telefonens baksida finns tre kamerasensorer för bildtagning, men även en fjärde av time-of-flight-typ som också spelar en viktig roll. Genom att hålla koll på djupet i det som avbildas kan därmed bokeh-effekt med naturligt utseende skapas, vilket ytterligare bidrar till fina bilder av saker och människor.

Hårdvara inte allt

Även om utbudet är utveckling och ökar med tiden kommer de flesta sannolikt att sakna många populära applikationer. Det som inte finns tillgängligt i Huawei AppGallery går i många fall att komma åt med webbapplikationer och sidladdning, men inte alltid.

Huawei no app support.jpg

Youtube fungerar exempelvis inte i högre kvalitet än 720p, varken med sidladdad Youtube-applikation eller i webbläsaren Chrome. För mindre teknikkunniga användare är det heller inte självklart att det finns möjlighet att sidladda applikationer och samtidigt finns många frågetecken kring hur säkert det är att ladda ned skräddarsydda APK-filer från tredjepartskällor.

Testpiloterna är överens om att en Huawei P40 Pro-köpare definitivt kommer att bli nöjda med kamera, byggkvalitet och rappheten, men att den krångliga situationen med mjukvaran gör att det inte är en telefon för alla eftersom utbudet av applikationer fortfarande är begränsat och under utveckling.

Det får AlbinLoan och aMpari att hoppas på att politiken kring Google-tjänsterna förpassas till historieböckerna. Ett större utbud applikationer är nämligen vad som just nu står högst upp på önskelistan för att Huawei P40 Pro ska segla upp som en av de starkaste lysande stjärnorna i premiumklassen.

Huawei tackar för all feedback – lovar fortsatt utveckling

SweClockers testpiloter har gjort storartade insatser i projektet och verkligen delat med sig av både erfarenheter och expertis. Sofia Björnerfors på Huawei Sverige tackar så mycket för all feedback och hälsar att testpiloternas synpunkter nu kommer att bli underlag i den fortsatta utvecklingen.

Vi är oerhört tacksamma för att AlblinLoan, Ampari, mrqaffe och Alling har tagit sig tid att testa vår nya flaggskeppsmobil! Det är första generationen av mobiltelefoner utrustade med vårt egna AppGallery så all input från deras sida är mycket värdefull för oss.

Vi är fullt medvetna om att AppGallery är i en utvecklingsfas men vi är ändå stolta över hur långt vi har kommit på den korta tid vi haft på oss. Och vår ambition är förstås fortsatt hög. Den feedback som vi nu fått i och med det här projektet tar vi förstås med oss i det fortsatta arbetet. Att bygga upp AppGallery till att innehålla allt det som vi svenskar vill ha där är vår absolut högsta prioritet i nuläget.

Läs testerna!

Simon "Alling" Alling

alling.jpg

Datorentusiast, civilingenjör och SweClockers-h4x0r. Simon är 26 år och bor i Göteborg, där han nyligen slutförde sin examen i datateknik. Hans datorintresse väcktes redan i barndomen och har på senare år gått från spel och maxad prestanda till att centreras kring mjukare värden, såsom ljud, bild och eleganta små chassin.

Simon tycker att hög uppdateringsfrekvens är det bästa som hänt pekskärmar och är framförallt intresserad av hur Huawei P40 Pro upplevs i verkligheten, där inte minst den nya kameran är någonting som fångat hans intresse.

Alling testar Huawei P40 Pro

Albin "AlbinLoan" Loán

Albin1.jpg

Musikproducent, sångare och låtskrivare. Albin är 35 år och bor i Malmö, där han skapar egen musik och även driver projekt tillsammans med andra artister och musikbolag. För detta hanterar han inte mindre än 20 e-postadresser, 6 Instagram-konton och 4 hemsidor.

Som en riktig mobilfantast har han ägt och provat telefoner från de flesta tillverkare. Till vardags använder han Huawei Mate 10 Pro, men har nu ögonen på att uppgradera till Huawei P40 Pro. Albin är framförallt intresserad av att använda telefonen i arbetet och vad Huawei erbjuder för alternativ till de vanliga Google-apparna.

AlbinLoan testar Huawei P40 Pro

Alf "mrqaffe" Sjöblom

mrqaffe.jpg

Cyklist, friluftsfantast och rekordmedlem. Alf är 51 år och bor i Grästorp, där han håller ställningen i det GPS-baserade spelet Turf. På SweClockers bidrar han genom att svara i framförallt supporttrådar och totalt har det blivit inte mindre än 54 000 inlägg, vilket i text motsvarar mer än samtliga böcker i Harry Potter-serien (!).

Alf är nyfiken på hur Huawei P40 Pro fungerar i friluftsliv, om vattentåligheten lever upp till kraven samt inte minst om det går att komma bort från beroendet av Googles tjänster.

Mrqaffe testar Huawei P40 Pro

Tommy "aMpari" Flankert

ampari.jpg

Datorer, teknik och spel. SweClockers-veteranen Tommy är 30 år och kommer från Upplands Väsby. Han har alltid haft ett enormt intresse för datorer, vilket breddats till teknik i allmänhet och fotografi i synnerhet. Som inbiten multiplayer-spelare tävlar han bland annat i Rocket League, Overwatch, CS:GO och PUBG.

Tommy vill framförallt stilla sina egen nyfikenhet eftersom han i nuläget äger en Huawei P20 Pro och funderar på att uppgradera till en nyare modell. Han planerar att fokusera på prestanda, skärm, kamera och batteritid, men även se om han verkligen klarar sig utan Googles appar i vardagen.

Ampari testar Huawei P40 Pro