Påstående 1: Svärtan är överlägsen på OLED – Ja, okej då.
Påstående 2: OLED har problem med svag ljusstyrka – Nej, Inte alls.

OLED har inte problem med svag ljusstyrka. En OLED är i sämsta fall lika ljusstark som en vanlig LCD-TV vid SDR-bild. Samtidigt är OLED märkbart ljusstarkare än en genomsnittlig LCD vid HDR-bild. Däremot finns det ett utbud av LCD:er i toppklass med väldigt ljusstark belysning. Dessa klarar mycket mer än andra LCD:er och även OLED.

TV-apparat

Ljusstyrka SDR

Ljusstyrka HDR

Kontrastförhållande

Budget LCD-IPS

<300 nits

<300 nits

<1 000:1

Budget LCD-VA

<300 nits

<300 nits

2 000–5 000:1

Mellanklass
LCD-IPS

300–400 nits

300–400 nits

upp till 1 500:1

Mellanklass
LCD-VA

300–400 nits

300–400 nits

2 000–5 000:1

Ljusstark IPS

*500–1 000 nits

*1 000+ nits

*1 000–5 000:1

Toppklass LCD-VA
med FALD

*500–1 000 nits

*1 000+ nits

*5 000:1–20 000:1
och högre

*Plasma

100–150 nits

saknas

*2 000:1–10 000:1
och högre

OLED

250–350 nits

upp till 700 nits

”oändligt”

* varierar stort mellan modeller
Observera att det alltid finns variationer. Därför finns det en stor guide till TV-apparater

Automatic Brightness Limiter

OLED-panel arbetar med en dynamik där panelen kan fördela ljusenergin pixel för pixel. Ungefär som en ljusventil. Detta ventilförfarande kallas Automatic Brightness Limiter (ABL) och ger en del variationer. Ljusa scener, likt vintersport, kräver mycket ljus över hela panelen och då minskar den faktiska ljusstyrkan en del. I en sådan situation kan faktisk en vettig LCD vara ljusstarkare än en OLED.

oled_ljus_diagram.png

Mörka scener ger mer utrymme för panelen att lysa starkare i de mindre partierna av bilden som är ljusa. Då kan ljusstyrkan öka desto mer. Detta används också för högre ljusstyrka i HDR där topparna av riktigt högt ljus är förhållandevis begränsat. Då kan OLED-panelen utan problem lysa förbi de allra flera LCD:er på marknaden.

Toppklass-LCD:n kan vara ljusstarkare

Kategorin av LCD-toppmodeller med mycket hög ljusstyrka och Full Array Local Dimming (FALD) kan däremot lysa mycket starkare än en OLED. Vissa apparater med 1 000 nits och mer. Där finns förutsättningar för ljus bild i väldigt ljusa rum mitt på dagen. Så även för kraft i bilden vid HDR och särskilt då HDR i ett annars ljust rum.

oled_ljus_sony_zg9.jpg

Sony ZG9 med riktigt hög ljusstyrka når över 2 000 nits i praktiken och kan förstås kämpa med de allra ljusaste rummen

Ur den synpunkten är förstås en OLED svagare än en ljusstark LCD. Men det är relativt. OLED är inte ljussvagt men det finns undantag av toppmodeller med LCD-teknik som är ljusstarkare. Och det är först då när man jämför toppmodeller man får den här skillnaden.

Så mycket ljus behöver du

Samtidigt är ljusstyrkan på moderna TV-apparater i vilket fall hög överlag. För vintermörkret och mysbelysta rum räcker alla TV-apparater mer än väl. Du vinner en lugnare och behagligare bild, samt bättre svärta på LCD, genom att helt enkelt anpassa ljusstyrkan efter rummet.

Rummets ljus

Lämplig ljusstyrka

Kolsvart

under 80 nits

Mysbelyst

80–120 nits

Blandad belysning

120–200 nits

Ljust kontor/mitt på dagen

200–300 nits

Fönster och solljus

300+ nits

Panoramafönster med solljus på sommaren

500+ nits

Reklamskylt utomhus

700+ nits

För de flesta vardagsrum räcker så gott som alla TV-apparater till för att ger tillräckligt ljusstark bild. Nu är inte alla rum lika och det tenderar att överskattas hur ljust rummen är. Alla TV-apparater får problem med ljusa rum på något sätt. Framför allt får ljusa rum dina pupiller att dra ihop sig. Gardiner hjälper.

Svärtan hänger också på ögat

I praktiken kan en välgjord LCD vara lika bra på att återge svart. I alla fall när vi talar om hur bilden upplevs. Fast de allra flesta modellerna med LCD-teknik är närmast chanslösa mot en OLED i fråga om att släcka ned sitt eget ljus och skapa svart. Detta omfattar så gott som alla LCD-modeller i mellan- och budgetklass.

Först de riktigt bra LCD-modellerna i toppklass kan matcha en OLED upplevelsemässigt tack vare en effektiv Full Array Local Dimming (FALD) som kan släcka ned ljuset i zoner. Ur en strikt mätmässigt synpunkt kan OLED fortfarande vara just överlägsen och lämna i från sig mycket litet ljus i det som ska vara svart. Testbilder brukar avslöja detta väldigt tydligt. Och kliver du åt sidan mot en LCD brukat svärtan bli kraftig försämrad och bilden blaskigare.

lg_oled_svart.jpg

LG:s egen demo visar förstås hur svart det svarta kan bli. Finns på Youtube i HDR

I fråga om kontrastförhållande kan en OLED vara "oändlig" på så sätt att mätutrustning har svårt att mäta det svaga ljuset i svart. Fast för en mer korrekt återgivning av skuggtoner kan du behöva lyfta svart på en OLED. Allt för att undvika att skuggor smetar ihop till svart, så kallad "Black Crush". Då kan kontrastförhållandet hos en OLED närma sig 50 000:1 eller högre i den här kompromissen mellan rätt skuggtoner och mesta möjliga svärta.

Testbild eller faktisk film?

Upplevelsemässigt brukar ett kontrastförhållande mellan 10 000:1 till 20 000:1 räcka för att vi ska se svart som svart i en situation där vi tittar på film. Detta når så gott som alla OLED – även de som korrigerar för skuggtoner – och de flesta VA-LCD:er med FALD når samma nivåer så länge local dimming-funktionen verkligen kan släcka ned.

Ser du dessutom till att ljusstyrkan hos LCD:n är på nivå med en OLED kan en bra LCD alltså i praktiken bli lika bra som en OLED. Ju mer ljus du har i rummet, desto mer lika blir upplevelsen av svart. Och tvärtom då i ett mörkt rum där OLED kommer ge tydligare svart i jämförelser.

Så ja, svart är svart på en OLED och i mörka rum kommer det märkas. En bra LCD kan ändå komma när i praktiken. Och framför allt nej, OLED har inte problem med låg ljusstyrka. Fast du kan få ännu högre ljusstyrka för riktigt ljusa rum med en bra LCD.

Mer läsning om TV-apparater

SweClockers Guide till 2019-utbudet