Prestanda

Helst hade jag velat ha en mängd olika AIO-kyllösningar att jämföra med men som testpilot är mitt urval lite mer begränsat och jag valde att jämföra följande kylare som jag hade hemma.

  • Arctic Liquid Freezer II 240, max 2000 RPM

  • AMD Wraith Prism (medföljer Ryzen 7 3800X), max 2650 RPM

  • Cooler Master Master Air MA620M, max 2000 RPM

I fallet Cooler Master Master Air MA620M var jag tvungen att köra med en öppen sida då den var en halv centimeter för hög för chassit.

Följande testprogram användes för att främst belasta processorn:

  • CPU-Z stress-test

  • Intel Burn Test (Very High)

  • Unigine Superposition

Processorn följer sina standardinställningar med basfrekvens på 3,9 GHz och turbo på upp till 4,5 GHz. När det gäller AMD Wraith Pris så tog jag ur den ur lådan som den kom i och installerade den.

Det var tyvärr först efter alla tester och efter jag avinstallerat den igen och satt i de andra kylarna som jag insåg att det finns en liten switch på sidan där du kan slå på ett läge där fläkten når upp till 3650 RPM istället för 2750 RPM vid max hastighet. Ta därför resultaten från AMD:s stockkylaren med en näve salt då det går att få bättre prestanda, dock till en ännu högre ljudnivå.

Ljudnivå

Bra kylning brukar även kunna innebär hög ljudnivå så det första jag ville göra var att lyssna på de olika kylarna vid olika fläkthastigheter. Ljudnivån mättes cirka 40 cm framför chassit.

Arctic Liquid Freezer II 240 är en tyst kylare. Jag var orolig att den lilla 40 mm-fläkten skulle höras mycket men den är tyst och fläktarna på radiatorn är också tysta. Vid 100 procent fläkthastighet hörs självklart kylaren tydligt men det är fortfarande långt från de två luftkylarna.

CPU-Z

Jag avbröt testet för Wraith Prism-kylaren efter 5 minuter då temperaturen fortsatte stiga och jag visste systemet skulle stänga av sig självt snart. Efteråt insåg jag att de dåliga temperaturerna för Wraith Prism även beror på att jag inte hade en ytterligare chassifläkt för att ta in kall luft och blåsa ut varm luft. Man kan nog få ner temperaturen lite på så sätt.

Arctic Liquid Freezer II 240 presterar mycket bra. Även vid 60 procent fläkthastighet, där ljudnivån enligt tidigare tester är i stort sett på samma nivå som när allt är avstängt, ligger temperaturen under 80 grader. Kan du acceptera lite högre ljudnivå går det att hålla processorn runt 70 grader.

Intel Burn Test (Very High)

Programmet Intel Burn Test använder sig av Intel Linpack och genererar väsentligt ännu högre temperaturer än andra program. Till exempel sägs det visa upp till 22 grader högre temperaturer än Prime95. Jag ser detta som ett absolut "worst case".

Som väntat klarade inte AMD Wraith Prism att kyla processorn i detta chassi. Vid 95 grader hann jag antingen stoppa testet eller systemet stängde av sig.

Arctic Liquid Freezer II 240 får visserligen högre temperaturer än med CPU-Z men presterar ändå bra.

Unigine Superposition

Företaget UNIGINE är bland annat känt för sina testprogram och har relativt nyligen släppt ett nytt som heter Superposition. Det belastar självklart mer än processorn och fick representera en liten mer normal belastning som man kan få i vissa spel. Jag testade det vid 1080p och lät det köra stresstestet i 30 minuter. Fläkthastigheten satts till 40 procent.

Kylare

Temperatur

Arctic Liquid Freezer II 240

52 °C

AMD Wraith Prism

55 °C

Cooler Master Master Air MA620M

47 °C

Den största belastningen läggs självklart på grafikkortet och där ökar temperaturen ungefär till 80 grader (Geforce GTX 2080) medan processorn håller sig runt 50 grader.

Boost

Jag noterade att processorn boostade upp mot 4 260 MHz i de flesta fall förutom när temperaturen låg runt 95 grader, då processorn inte boostade mer än runt till 4 000 MHz.