Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Kontorsflytt medför nya ljudmätningar: Då redaktionen nyligen bytt lokal har förutsättningarna för ljud- och temperaturmätningarna ändrats. Med anledning av detta har korten i diagrammen nedan testats om. Resultaten är alltså inte jämförbara med tidigare recensioner.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

När det kommer till temperaturer under belastning klarar sig båda Sapphire-korten mycket bra. Kikar vi på grafikkretsens varmaste punkt, "Junction Temperature", lägger sig båda modellerna cirka 20 °C kallare än AMD:s referenskort och marginellt lägre än Gigabytes Gaming OC.

Vi passar även på att kika på temperatursensorerna för kortets grafikminne samt strömförsörjning (VRM) och här imponerar Sapphire Nitro+ stort. I sitt prestandaläge håller kortet temperaturerna på en betydligt lägre nivå än konkurrenterna och även i sitt "tysta" läge hålls värmen i schack.

Pulse-kortet lägger sig märkbart varmare än den övriga partnerkorten, men dock inte på några oroväckande nivåer.

Ljudmässigt klarar sig Sapphires Nitro+ mycket bra. I sitt prestandaläge låter det ungefär lika mycket som Powercolors Red Devil-modell under belastning vid 43 dBA, vilket är en betydligt mer acceptabel nivå än AMD:s referensvariant. Ställer man om kortet i sitt "Silent"-läge sjunker ljudnivån till knappt hörbara 39,5 dBA.

Sapphires Pulse-kort är även det en betydligt tystare modell än AMD:s egna skapelse, men det är dock klart mer hörbart än Nitro+. I sitt prestandaläge ligger kortet på 44,5 dBA under belastning och låter marginellt mer än Gigabytes Gaming OC. I sitt nedklockade "Silent"-läge går ljudnivån ner 42,5 dBA.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

Vid grundutförande ur kartong ser vi hur klockfrekvensen ligger och pendlar runt 1 900 MHz-strecket för Sapphires Pulse-kort, vilket är ungefär samma nivå vi uppmätte med Gigabytes Gaming OC. Med reglaget för BIOS ställt till "Silent"-läget sjunker frekvenserna till AMD:s referensnivåer.

I sitt prestandaläge ligger klockfrekvensen för Sapphire Nitro+ och pendlar på en hög nivå mellan 1 950 och 2 000 MHz. Vid bytet till "Silent"-läget ser vi en märkbar sänkning av frekvenser, men dock inte ner till referensnivå utan istället till ungefär samma prestandanivå som Pulse-kortet erbjuder med sitt prestanda-BIOS.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Effektmässigt drar Sapphires Nitro+ i snitt 45 W mer än AMD:s referenskort, något som kan tillskrivas det förstnämnda kortets uppskruvade klockfrekvenser. För Sapphire Pulse, som endast har en mindre fabriksöverklockning ur kartong, syns endast en ökning på cirka 15 W ställt mot AMD:s egna kort.