Testsystem, metod och utförande

System

Gamer Storm Assassin III_A_39.jpg

Komponent

Modell

Processor

AMD Ryzen 7 3700X

Moderkort

MSI MEG X570 ACE

Minne

16 GB (2 x 8 GB) G.Skill TridentZ RGB 3 200 MHz
Timing: 14-14-14-34

Nätaggregat

Corsair RX750 V1

Då tillverkaren själv hävdar att Deepcool Assassin III är minst lika bra som Noctua NH-D15 är det nu upp till bevis. Då ny plattform används är resultaten med tidigare kylartester jag gjort som testpilot inte direkt jämförbara. En adaptiv fläktkurva ställs in med samma form för samtliga fläktar.

Gamer Storm Assassin III_A_47.bmp

Att köra fläktarna med fast hastighet stökar till det med processorns dynamiska frekvensen, vilket gör det svårare för mig att generera konsekventa resultat. Att sätta kylarna till 100 procent konstant fläkthastighet ger egentligen inte heller något användbart resultat då ljudnivån i mitt tycke är för hög vid användning.

För att belasta processorn ytterligare använder jag mig av moderkortets inbyggda överklockningsstödet, vilket resulterar i en överklockning av samtliga kärnor på 4,3 GHz och höjd spänning. Effektförbrukning vid överklockning av processor, mätt för hela systemet, stiger från 140 W till 220 W där ökningen av effektåtgång kan tillskrivas processorn som kräver mer strömtillförsel.

Gamer Storm Assassin III_A_40.jpg
Gamer Storm Assassin III_A_42.jpg

Att byta fläkt på luftkylare är ingen okänd företeelse och jag passar på att testa båda kyltornen med en och samma fläkt. Valet faller då på Noctuas NF-A12x25 vilken du kan läsa mer om här. Testet med denna fläkt använder samma fläktkurva, överklockad sådan samt grundläge för processorn.

Testmjukvaror

Även testmjukvaran HWmonitor har fått stryka på foten till förmån för HWinfo64 som möjliggör registrering av maximalt och genomsnittsvärde, med smidig nollställning av räkning.

Mjukvara

Kommentar

CPU-Z

Ett populärt verktyg för att övervaka processorn. Jag använder detta för att verifiera att rätt klockfrekvens på processor samt nyttjar dess belastningstest.

IntelBurnTest

Syntetisk belastning. Maximal värmeutveckling, körs med förinställningen "Very High".

HWinfo64

Mjukvara som övervakar sensorer i datorn, används för att bedöma temperaturerna.