Resultat: 16 GB primärminne är överlägset vanligast bland SweClockers medlemmar

Den gamla guldstandarden med 8 GB primärminne är död och begraven! Bland SweClockers medlemmar använder tre femtedelar 16 GB systemminne, medan var fjärde stoltserar med 32 GB.

SweClockers redaktion spekulerar då och då i vilken hårdvara som är vanligast hos medlemmarna och i fjol var processorer på tapeten. En undersökning och mer än 7 000 svar senare saknades anledning till spekulation då svaret fanns svart på vitt: Intel Haswell var den vanligaste processorfamiljen bland SweClockers medlemmar, i mitten av juli 2018.

Tidigare under månaden skapade medlemmen "Ratatosk" en forumtråd för att stilla sin nyfikenhet kring ett snarlikt ämne, nämligen mängden primärminne som huserar i medlemmarnas dator. Nu har drygt 2 500 svar trillat in och det har blivit dags att sammanställa omröstningens resultat!

Läs de tillhörande diskussionerna i omröstningens forumtråd!

RAM användning.png

Klicka för större bild.

Undersökningen angav nio alternativ från 4 till 64 GB minne, medan svarsalternativ för minnesmängd utanför spannet också fanns listade. Med facit i hand syns att endast 1 procent av de svarande har en primär dator med minnesmängd om 6 GB eller lägre, vilket är ungefär lika få som har mer än 64 GB, ett svar som 29 personer lämnade.

Tydligt är att den gamla guldstandarden med 8 GB primärminne under huven är borta, eftersom endast 9 procent, eller 227 personer, kryssade för detta alternativ. Alternativet hamnar därmed på tredje plats och förstaplatsen innehas som väntat av system med 16 GB arbetsminne, som försvarar den översta pallplatsen med god marginal och hela 57 procent av rösterna.

En fjärdedel av deltagarna dubblar minnesmängden till 32 GB, medan massiva 64 GB inte är helt ovanligt och innehas av omkring 3 procent av de svarande. På andra sidan spektrumet har 7 respektive 13 deltagare uppgett att de har 6 eller 4 GB minne, medan en ensam användare hankar sig fram med under 4 GB.

Därutöver finns några användare på kartan, som har en lite ovanligare minneskonfiguration där alternativen 12, 24 och 48 GB minne är hemmahörande. Den sistnämnda varianten har ett tiotal svar och alltså under en halv procent. För de två mindre konfigurationerna syns omkring 50 svar vardera, motsvarande cirka 2 procent styck.

Omröstningen tar ingen hänsyn till om användarnas datorer är bestyckade med minnen av DDR4-typ eller om äldre varianter gäller. Fjolårets undersökning kring processorer visade dock att omkring 40 procent av de med Intel-processorer ägde en produkt med inbyggt DDR4-stöd, medan nästan 80 procent av AMD-användarna körde AM4.

Med största sannolikhet har trenden fortsatt mot en lägre DDR3-användning, men andelen processorägare på AMD- respektive Intel-sidan kan ha förändrats. Därför avslutas artikeln med en kompletterande omröstning: Vilken typ av systemminne och vilken plattform gäller för din primära dator idag?