Fläkt på styrkretsen

Fläkten på styrkretsen X570 är en törn för många entusiaster och köpare. Ljudnivå, livslängd och styrbarhet är några faktorer som nämns.

Moderkortet i dagens artikel har visserligen en semi-passiv fläkt men i praktiken snurrar fläkten såvida systemet inte ligger i vila. Rotationshastigheten är dryga 1 600 varv per minut men kan variera något.

Ljudet från fläkten är subjektivt obefintligt och detta när systemet är monterat på en öppen testbänk, med endast en sluten vattenkylare med fläktar igång på lägsta hastighet som sällskap. Just ljudet bör inte vara en faktor för en köpare om moderkortet ska stoppas i ett chassi.

A_Aorus_X570_I_PRO_10.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_11.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_15.jpg

På ett litet kort med formfaktorn Mini ITX kan det behövas lite fantasi från tillverkaren hur anslutningar skall monteras. Här har Gigabyte valt att låta fläkten blåsa genom en kylfläns ned på M.2-anslutningen som är kopplad till processorn.

A_Aorus_X570_I_PRO_30.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_31.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_32.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_33.jpg
A_Aorus_X570_I_PRO_34.jpg

Under denna första kylfläns sitter ytterligare en mindre kylfläns direkt monterad på styrkretsen. Kylflänsarna är monterade mot varandra utan kylpasta eller värmeledande kuddar, men det är uppenbart att värme leds effektivt ut i den yttre kylflänsen då den yttre kylflänsen blir märkbart varm vid drift.

Vikten för fläkt och den yttre kylflänsen är cirka 70 gram, medan den mindre kylflänsen endast väger 22 gram.