De senaste årtiondena har en uppsjö av tillverkare och teknikföretag seglat upp som starka aktörer, liksom lika många har fallit i glömska. År 2010 var nätaggregat från Ace of Sweden ett vanligt inslag i marknadens lägre prisklasser, och SweClockers e-post överöstes med förfrågningar kring recensioner av dessa.

Ace of Sweden

I slutet av maj samma år landade fyra nätdelar i testlabbet, där tre av dem tillhörde den absoluta instegsserien Raw Deal Plus. De marknadsförda effektklasserna var 420, 460 och 620 watt, vilket parades med priser från 300 till 500 kronor. Gemensamt för trion var en icke-modulär kabeluppsättning, en suspekt låg vikt samt felmärkta förpackningar.

Specifikationerna som listades på förpackningarna användes även på Ace of Swedens webbplats samt hos återförsäljare, medan etiketterna på nätdelarna listade mer beskedliga siffror. För den 420 watt-modellen talade de tryckta specifikationerna exempelvis om 184 och 173 watt på de två 12 V-linorna, medan 120 respektive 156 watt stod skrivet på etiketten.

Ace of Sweden förpackning 420w

Specifikationer enligt förpackningen

Ace of Sweden etikett 420w

Specifikationer på nätdelens klisterlapp

Klisterlappen avslöjades också att den marknadsförda effektklassen endast gällde maximal belastning under kort tid (eng. peak), medan övrig dokumentation talade om samma siffra som en nivå för kontinuerlig belastning. När nätdelarna öppnades syntes stora delar tomrum, som sällskapades av omärkta kondensatorer, en anonym fläkt samt passiv eller utebliven elektronik för faskompensering.

Ett pinnhål upp på den prismässiga skalan syntes nätaggregatet Outburst M i effektklassen 480 watt, som till skillnad från instegsserien hade samma märkningar på kartong och nätdel. Återigen var dock 480 watt ett värde som gällde peak-belastning. Modellen stoltserade även med en semi-modulär, men felmärkt kabeluppsättning, en fläkt med kända specifikationer samt ett innandöme snarlikt det från Raw Deal-modellerna.

När sedan produkterna testades i SweClockers konstlast havererade 420- och 460 watt-modellerna i Raw Deal-serien vid 75 procent av den angivna kapaciteten. För en av de två testade 620 watt-modellerna kunde konstlasten dra maximal effekt i ett fåtal sekunder, innan samma doft av bränd elektronik utsöndrades.

Ace of Sweden Outburst

Semi-modulära Outburst M 480 W överlevde det specificerade effektuttaget

Ace of Sweden felmärkt

De modulära kontakterna passade dock inte alltid de markerade anslutningarna

Till följd av haveriet kunde inga prestandasiffror för Raw Deal-serien presenteras, men den testade modellen i Outburst M-serien överlevde testet. Här syntes godkända nivåer för både rippel och spänningar, men verkningsgraden hamnade mellan låga 65 och 73 procent.

Läs hela recensionen av de fyra nätaggregaten!

Kort efter recensionen uttalade sig Ace of Sweden i ärendet, och beklagade att produkterna sålts med felaktiga specifikationer tryckta på förpackningar. I samband med detta säljstoppades produkterna i väntan på uppdaterade kartonger, medan missnöjda kunder erbjöds återbetalning. År 2012 rapporterade SweClockers om att Ace of Sweden sålts till ett okänt utländskt bolag, och nätaggregat från företaget är idag borta från marknaden.

Har du några minnen av recensionen av de tvivelaktiga nätdelarna, eller ägde du kanske själv en Ace of Sweden-enhet? Dela med dig i kommentarstråden!

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida