Testutrustning & metodik

Enhet

Modell

Ljudkort - Stationär dator

SupremeFX Audio – Realtek alc 1150

Mobiltelefon

OnePlus 5T

Hörlursförstärkare (Extern DAC)

Chord Mojo

Först av allt vill jag klargöra att de referensprodukter som jag har testat 1More H1707 mot är föjande;

  • Beyerdynamic MMX300 – Spelheadset

  • SONY MDR-1000X – Brusreducerande och trådlösa

När det kommer till Beyerdynamic så kan man säga att det är Sennheisers mindre kända bror. De tillverkar generellt väldigt högkvalitativa hörlurar som ämnas leverera ett neutralt och naturtroget ljud. Just MMX300 är egentligen samma hörlur som DT770 fast med en schysst mikrofon också. Paret jag äger är av första generationen då det numera också finns en andra generation med samma namn.

Sony MDR-1000X kan närmast beskrivas som Sonys utmanare till den numera lukrativa marknaden som sparkades igång av Bose och deras Quietcomfort-serie. Det är en brusreducerande hörlur som levererar ett fantastiskt ljud. Denna hörluren är mer dynamisk än Beyerdynamic MMX300 och levererar ett lite mer levande ljud med djupare bas och lite krispigare diskant men puristen skulle kunna påstå att ljudet är mindre naturtroget.

För den fulla transparensens skull så vill jag också meddela att 1More skickade med en Chord Mojo DAC. Det var deras rekommendation att testa med en bra hörlursförstärkare och detta är en de bättre på marknaden. Eftersom jag inte äger en sådan själv så har jag även testat mina egna hörlurar med ovan nämnda DAC.

Det här kan säkert uppröra en del men jag har testat all musiklyssning via Spotify, givetvis med kvaliteten på högsta möjliga, men det är fortfarande komprimerad musik. Jag har använt min OnePlus 5T som mobil lyssnare och där har jag inställningen "Automatic" för kvalitet. Jag har inte hittat information som kan klargöra exakt vad som gäller under den inställningen men jag antar att när man är på 3G/4G så är det lägre och när jag är uppkopplad på WiFi så är det högre.

Mjukvara

Bit rate

Samplingsfrekvens

Spotify Mobil

96 Kbps+

44.1 kHz

Spotify Windows

320 kbps

44.1 kHz

På min stationära å andra sidan har jag inställt på "High" vilket innebär konstant 320 kbps vilket kan likställas med en MP3:a av god kvalité. För referens så är så kallad CD-kvalité på hela 1 411 Kbps och klassas som så kallad lossless, helt komprimeringsfritt. Dock är det få som skulle fånga skillnaderna på en 320 kbps streamad låt och 1 411 kbps CD-låt, så för mig är det gott nog.