Den åttonde generationen av spelkonsoler börjar närma sig vägs ände. Både Microsoft och Sony arbetar på att föra ny hårdvara till marknaden, vilket innebär att konsolmarknaden snart tar steget upp en nivå.

Snacka konsoler och konsolspel i forumet

För några månader sedan frågade vi SweClockers medlemmar vilka moderna konsoler som står på hyllan eller ligger i väskan. Med facit i hand kan nästan 2 200 enheter räknas in, där två sticker ut i toppen.

Konsol

Antal enheter

Nintendo Switch

426

Sony Playstation 4

423

Nintendo 2DS/3DS

288

Sony Playstation 4 Pro

274

Nintendo Wii U

237

Microsoft Xbox One

136

Microsoft Xbox One S

136

Microsoft Xbox One X

128

Sony Playstation Vita

116

Mest populär är Nintendo Switch, sannolikt en enhet många tycker är ett perfekt komplement till en biffig PC-maskin. Steget ned till Playstation 4 är dock minimalt, och läggs Pro-modellen in i ekvationen går Sony förbi.

Microsoft hamnar på en tredjeplats, men även här finns intressanta observationer att göra. Fördelningen mellan de tre Xbox One-varianterna är mycket jämn – en större andel har påkostade One X jämfört med Playstation 4 Pro.

Tillverkare

Antal enheter

Nintendo

951

Sony

813

Microsoft

400

Sett till fördelningen av enheter mellan tillverkarna är det åter Nintendo i topp. Många av SweClockers användare sitter på bärbara varianterna 2DS/3DS, vilket drar upp totalantalet. För Sony är det närmast tvärt om – jämförelsevis få har en Vita hemma i väskan.

Följ Emil och FZ-gänget på E3 2019

För framtiden finns redan gott om information när det kommer till Sony Playstation 5 – bland annat att konsolen ska kunna jobba i 4K UHD vid 120 Hz. När det gäller nästa generations Xbox står spelmässan E3 runt hörnet, där Microsoft i vanlig ordning bjuder in till presskonferens. Skam vore väl om inga nya uppgifter presenteras där.

Mer om nästa generations Playstation

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!