Användning och intryck

Det första som slog oss när datorn packades upp ur kartongen var att bilderna inte ger en rättvis representation av färgen. Testexemplarets utförande i "Rose Gold" ger en oväntad känsla av exklusivitet samtidigt som den är tillräckligt diskret för att smälta in i en kontorsmiljö.

DSC_0014.jpg

Över- och undersida är tillverkade i aluminium, vilket ger ett robust och kvalitativt intryck. Området runt tangentbord, pekplatta och handledsstöd har en mer texturerad yta tillverkad i glasfiber.

Att använda glasfiber är inte endast av estetiska skäl utan även för att få ned vikten på datorn. Samtidigt bär materialet fördelen att det inte leder värme lika lätt som exempelvis aluminium, vilket i teorin resulterar i att datorn blir svalare vid beröring. Därtill känns materialet betydligt mjukare och behagligare än plast och ska enligt Dell också vara lättare att torka rent från smuts.

DSC_0044.jpg

Skärmen på Dell XPS 13 upplevs som riktigt ljusstark, vilket tillsammans med det halvmatta reflexfiltret gör att det går utmärkt att använda datorn utomhus en solig vårdag – något som förmodligen inte är lika smidigt om man väljer den högblanka 4K UHD-pekskärmen.

Att välja rätt panel kan vara en ganska svår avvägning då det finns för- och nackdelar med båda alternativ. Det som kan sägas är dock att testexemplarets skärm med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar på 13 tum ger en riktigt skarp bild. Samtidigt levererar panelen bra ljusstyrka, vida betraktningsvinklar och bra färgåtergivning. Dessutom har den en tydlig fördel jämfört mot den högupplösta modellen – batteritiden.

DSC_0048-2.jpg

Det tar en stund att vänja sig vid tangentbordet på en bärbar dator i den här storleken. Förvisso är formatet på tangentbordet fullstort men själva slaglängden på tangenterna är endast 1,3 mm vilket kan upplevas vara i kortaste laget.

Detta är dock väntat på en dator vars tjocklek mäter in på knappa 12 mm och inget ovanligt i klassen. Tangentbordet känns riktigt stabilt med minimalt sviktande och återkopplingen är tydlig, vilket gör att det ändå känns förvånansvärt bra att skriva på efter en tids användning.

Symbolerna upplevs väldigt tydliga när bakgrundsbelysningen är avstängd. Det går utan problem att använda datorn med bakgrundsbelysningen avstängd även kvällstid i svag belysning, vilket har fördelen i att det förlänger batteritiden.

DSC_0075-3.jpg

Pekplattan är tillverkad i glas och har en något frostad yta som ger bra återkoppling samtidigt som den inte drar åt sig fingeravtryck. I nederkant hittar vi i klassisk ordning dedikerade positioner för höger- och vänster klick.

Storleken är som tidigare nämnt något mindre än många konkurrenter. Det finns dock inte mycket plats att utöka den med tanke på formatet. Visserligen hade den kunnat vara något bredare, men då ska det ändå nämnas att undertecknad inte hade några större problem med storleken efter en tids användning.

Responsen från plattan känns bra och vi upplever ingen onaturlig acceleration vid navigering. Därtill upplevs inte heller några dödzoner runt ytterkanterna på pekplattan, samtidigt som navigering och gester fungerar klanderfritt.

DSC_0104.jpg
DSC_0013-3.jpg

Högtalarna sitter monterade längs sidorna i chassit och första intrycket är att ljudet låter klart och tydligt men saknar definitivt djup. Volymen går att skruva upp rejält utan att det låter förvrängt eller skrikigt, men det lägre frekvensspannet lyser med sin frånvaro.

Ljudet påminner mer om en surfplatta i den högre prisklassen och det är tydligt att den kompakta designen haft en inverkan även på denna front. Överlag känns ljudet medelmåttigt. Till röst- och videosamtal är det godtagbart, men till musik eller film är det definitivt önskvärt att koppla in ett par hörlurar.