Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Dessvärre har jag inte tillgång till tillräckligt tillförlitlig mätutrustning så temperaturmätningarna får helt enkelt förlita sig på de interna värden jag får från enheten.

Ljudnivåer

En tunnare dator innebär mindre fläktar. Detta är helt klart den svagaste punkten hos dagens testprodukt. Värt att nämna är dock att jag även anser mig känslig för oljud.

Med någon annan inställning än den tysta fläktstyrningen är ljudnivån vid last outhärdlig under längre tid. Sitter användaren med hörlurar är det möjligt att hantera oväsendet, men för alla andra personer i rummet, eller rummet bredvid, är ljudet överväldigande.

När jag körde inledande tester med den balanserade fläktprofilen tittade sambon in i kontoret och undrade vad det var som var trasigt på grund av oljudet. Då hade hon suttit och tittat på film, i ett annat rum medan jag var instängd med stängd dörr i kontoret.

Kort och gott, underkänt, eller möjligen ett avskräckande hot om användaren har ovänner i grannrummet. Med den tysta fläktinställningen är ljudnivån mer acceptabel men det är dock en högljudd maskin.

Om datorn används på batteri begränsas prestandan kraftigt och ljudnivån faller betydligt.

Temperatur

Moderna komponenter är oftast utrustade med dynamiska klockfrekvenser. Helt enkelt får komponenterna snurra i snabbare hastigheter om temperaturerna tillåter. Detta gör att i en laptop som denna får helt enkelt låga temperaturer stryka på foten för prestanda.

Rent användningsmässigt når komponenterna snabbt maximala hastigheter och frekvenserna sänks. Däremot behålls en behaglig temperatur för användaren över tangentbordet även om det blir varmare. Startknappen blir dock obehagligt varm om användaren behöver tvinga en avstängning under hög last.

Att ha datorn direkt i knät under last är inte ett vettigt alternativ för användaren.

Effektmätning

Effekten mäts med hjälp av en effektmätare i vägguttaget. Datorn är fulladdad vid mätning och skärmen är ställd på en låg ljusnivå behaglig att ha inomhus kvällstid i ett upplyst rum. Detta motsvarar cirka 25 procent på inställningsnivån i operativsystemet.

I diagrammet visas två av de förinställda prestandaprofilerna för fläktstyrningen. Tillsynes är det temperaturerna som begränsar vilken effekt som är tillgänglig för komponenterna.