Mjukvara

När det kommer till operativsystem för NAS-enheter finns det ett flertal på marknaden. Många är gratis och de flesta är baserade på Linux. Det finns många artiklar på nätet som går igenom och jämför olika operativsystem. För mig spelar användarvänlighet och tillgängliga plugins roll.

Jag vill att min NAS-enhet ska, utöver att lagra data, ha en mediaserver, kunna ta automatiska backuper av datorer på nätverket och ha möjlighet till remote access med någon from av molntjänstliknande lösning. För mig föll valet på FreeNAS, kanske inte helt otippat för dem som är lite insatta i detta.

  • FreeNAS

  • Plex Media Server

  • Syncthing

FreeNAS har många olika plugins som kan installeras direkt via webbgränssnittet och många av dem har användare skrivit själva. Det finns ett stort forum med guider och möjlighet till hjälp, något som för mig som inte är någon Linux-expert är väldigt praktiskt.

FreeNAS webbgränssnitt är relativt enkelt att navigera och efter bara ett par minuter känner jag mig ganska hemma. Det finns även en Shell-funktion antingen via webbgränssnittet eller SSH för de som föredrar detta.

FreeNAS Dashboard.PNG

Efter några koppar kaffe och ett antal guider är nu FreeNAS installerat och två stycken RAID, eller ZFS Pooler som FreeNAS kallar dem, uppsatta. En RAID 1-konfiguration, eller Mirror med två 4 TB-diskar, ger en användbar volym på 3,51 TB. Och en RAID 5-konfiguration, eller Z1 med två 8 TB- och en 10 TB-disk, ger en användbar volym på 13,91 TB.

FreeNAS Diskar.PNG

Den som är uppmärksam noterar att det i RAID 5/Z1 saknas lite utrymme. Den totala volymen på diskarna är 23,66 TB (användbart utrymme). En tredjedel av utrymmet faller bort i en RAID 5/Z1 med tre diskar. Då borde väl det tillgängliga utrymmet vara 15,06 TB, inte 13,91 TB?

Detta har att göra med att RAID alltid relaterar till den minsta disken i en array. Hårddisken på 10 TB är "för stor" och då plockar systemet helt enkelt bort 2 TB för att göra den jämlik med de minsta diskarna som är 8 TB. Lite trist att utrymme försvinner, men det är egentligen en bra sak.

Detta betyder att det går att bygga en RAID 5- eller RAID 1-konfiguration med olika stora hårddiskar. För den som bara har tillgång till en 4 TB, en 6 TB och en 8 TB går det ändå sätta upp en array med dem. En del av de större diskarnas kapacitet försvinner, men det går i alla fall att göra.

Plugins

FreeNAS Plugins.PNG

Som jag nämnde tidigare så finns det en hel del plugins att välja mellan i FreeNAS webbgränssnitt. Allt från backuper, DHCP-server, mediaserver till privata molntjänster med mera. Och detta är bara de som finns i webbgränssnittet, det finns en hel uppsjö fler som olika användare har skapat.

I FreeNAS körs många plugins genom något som kallas för Jails. Enkelt uttryckt kan det likställas det med en virtuell maskin, men istället för ett helt virtuellt operativsystem körs själva pluginet virtuellt. Därefter går det att skapa behörigheter för respektive Jail så det kan komma åt olika mappar på hårddiskarna. Beroende på vilket plugin det är skapas även ett virtuellt nätverksgränssnitt.

Detta gränssnitt får ett eget IP-nummer på nätverket antingen via DHCP eller statiskt. Detta betyder att om användaren vill komma åt till exempel mediaservern så har den ett annat IP-nummer än själva webbgränssnittet för FreeNAS. Det gör det enkelt att ansluta till respektive plugin.

Plex Media Server

Plex Media Server fungerar som ett eget privat mediebibliotek. Det sorterar exempelvis filmer och TV-serier, hämtar affischer och information automatiskt. Det går även att konfigurera det så att innehållet kan kommas åt även utanför det lokala nätverket.

Plex ställer lite krav på processorn. För den som är sugen på att bygga en NAS-enhet med FreeNAS och Plex rekommenderar jag att en potentiell köpare kollar på de guider som finns för hur kraftfull processor som behövs för en eller flera full HD-strömmar. Att strömma full HD till en eller flera klienter kräver inte jättemycket av processorn. Det börjar dock gå åt en hel del mer prestanda om den ska streama 4K-innehåll till bara en klient.

Molntjänster: Plugins

Det finns ett flertal olika plugins som låter användaren komma åt sin NAS-enhet från ett externt nätverk. Vissa fungerar mer eller mindre som Dropbox eller Onecloud och andra har en lite annan lösning. Generellt är det bra att vara medveten om att denna typ av plugin är en säkerhetsrisk för NAS-enhet. Detta då den exponeras mot internet (i olika grad) med dessa plugins.

Jag har bestämt mig för att prova Syncthing. Det har peer-to-peer-synkronisering så inga mellanhänder behövs och det är relativt enkelt att installera på både FreeNAS och de datorer som ska synka mot NAS-enheten. Jag har dock använt det för lite för att kunna ge en mer utförlig redogörelse angående säkerheten. Det återstår att se om jag är nöjd med det eller om jag provar någon av de andra som finns tillgängliga.