Bygget

Nästan hela chassit består av 2 mm tjock aluminiumplåt, med undantag för de stag i nätaggregatskammaren och kuberna jag använder för att skruva ihop plåtarna i hörnen.

NAS CNC.jpg
NAS CNC2.jpg
NAS Delar.jpg

CNC-fräsen gör ett bra jobb med den här typen av detaljer. Delarna är precis så som jag designade dem i mjukvaran Fusion 360. Efter lite målning kan jag börja sätta ihop chassit.

NAS HDD hållare.jpg

Nätaggregatet skruvas i det högra främre staget.

NAS Näragg.jpg

På höger sida av hårddiskhållaren sitter en plåt som håller de vänstra stagen. På grund av den interna designen av hårddiskhållaren kunde jag inte skruva dem direkt inifrån hårddiskhållaren.

NAS Monterad.jpg

Så här ser chassit ut internt när det är monterat. En plåt ovanpå hårddiskhållaren skruvas i hårddiskhållaren och stagen för att hålla ihop chassit. Under nätaggregatet sitter även en mindre plåt som skruvas i nedsidan av stagen och håller ihop botten. Det är riktigt stabilt. Kanske aningen överdimensionerat, men hellre det än att det är för vekt.

NAS Moderkort.jpg

Moderkortet på plats. Här går det även att se ett litet spår till höger om moderkortet för nätaggregatets interna nätsladd.

NAS USB-minnen.jpg

USB-minnena där operativsystemet installeras monteras med två interna USB-headers till USB 2.0-kablar. Jag hade kunnat använda motsvarande kabel fast med USB 3.0 istället men det är inte viktigt med överföringshastighet i detta fall.

Kablarna ansluts till två olika USB-headers på moderkortet för att få så mycket redundans som möjligt. Något jag inte hade kunnat göra med USB 3.0 då moderkortet bara har en sådan header.

NAS Kablar.jpg
NAS Kablar2.jpg

Kablarna är på plats. Jag är riktigt nöjd med hur kabeldragningen blev. Det finns inte mycket utrymme för att dra kablar, men ändå lyckades jag hålla dem ifrån att gå i vägen för fläktarna.

NAS fläktar.jpg

Fläktarna är positionerade så att luftflödet går över processorkylaren.

NAS HDD.jpg

Då återstår bara att stoppa i hårddiskarna.

NAS Klar1.jpg
NAS klar2.jpg
NAS klar3.jpg

Hårdvaran är klar och nu är det dags att gå över till mjukvaran.