Design och ritningar

Hemma har jag ett 10-tumsrackskåp där jag vill montera NAS:en. Mig veterligen finns det inga chassin för detta ändamål så jag bestämde mig för att designa och tillverka ett eget. Mycket av designen har handlat om att få plats med komponenterna på ett effektivt sätt. Det är ändå en del grejer som ska in i burken.

NAS Render.jpg

Själva lådan är 220 mm bred med utstickande "vingar" anpassade för 10-tumsrack, 4U hög (177,8 mm) och 210 mm djup. Det kommer finnas cirka 4 cm utrymme bakom NAS-enheten när den är monterad i racket vilket betyder att den får rum att andas och jag kan dra kablar bakom den.

Som grund har jag använt en hårddiskhållare för 5,25-tumsmontering med plats för fem diskar och en fläkt. Bredvid den sitter ett SFX-nätaggregat monterat. Ovanpå detta monteras sedan moderkortet (den röda detaljen på bilden) och två 40 mm-fläktar som ger luftflöde över moderkortet. Moderkortets I/O-plåt vänds framåt i chassit så att nätverkskablar enkelt kan anslutas. Nätsladden kommer ut på baksidan av chassit med hjälp av en intern förlängning.

NAS Render utan front.jpg

Eftersom chassit kommer väga en del när alla komponenter är på plats har jag försökt att göra designen, så att hårddiskhållaren och stagen i nätaggregatskammaren bär vikten ut till de bockade sidoplåtarna som kommer skruvas i 10-tumsskenan.

NAS Render Uppifrån.jpg

Frontplåten överlappar sidoplåtarna ut på 10-tumsskenan, men det är mer ett estetiskt val än något annat.

Toppen på chassit är helt sluten och tanken med det är att det ska vara designat som en server. Fläktar i bakkant och perforeringar i framkant ska göra så att värmen transporteras ut genom fronten på chassit. Nätaggregatet suger in luft genom ett hål på höger sida och blåser ut den framåt. Även hårddiskhållaren har en inbyggd fläkt som ger luftflöde förbi hårddiskarna.