I början av 1990-talet skedde en mindre revolution på datormarknaden, då Intel introducerade sin första processor i Pentium-familjen. Namnet kom från det latinska ordet för siffran fem, penta, och syftade på att det sig om den femte generationens mikroarkitektur för processorer från företaget. Den har genom åren fått ett antal uppföljare och varumärket lever kvar än idag.

Idag, den 28 februari, är det 20 år sedan Intel lanserade den populära modellen Pentium III som släpptes i en rad olika versioner. Först ut på marknaden var den som gick under kodnamnet Katmai, vilken var en vidareutveckling av Pentium II "Deschutes" och kom i varianter med hastigheter om 450 och 500 MHz.

Den efterföljdes av Pentium III "Coppermine", som kördes i hastigheter upp till 1 000 MHz (1 GHz). Till skillnad från "Katmai" lanserades den nya modellen förutom med sockeln slot 1 även i varianter med sockel 370. Intel släppte därför adaptrar för att kunna använda de nya varianterna med äldre moderkort.

De var även först med att integrera L2-cacheminne direkt i kretsen, något som företaget kallade för Advanced Transfer Cache.

Läs SweClockers test av Intel Pentium III 650(E) från 2001

År 2001 testade SweClockers en av modellerna i Pentium III-serien, nämligen Coppermine-baserade Pentium III 650(E). Fokus låg då inte helt oväntat på överklockning och att se hur mycket processorn kunde pressas innan den blev instabil.

Resultaten visade att klockfrekvensen kunde ökas med lite mer än 200 MHz och fortfarande fungera vid spel och vanligt användande. När klockfrekvensen uppgick till 900 MHz, en ökning med 250 MHz, startade inte testsystemet med Intels medföljande kylare.

Använde du Pentium III när det begav sig? Dela med dig av minnen och erfarenheter i kommentarerna!

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida