Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna fångas på cirka 14 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

IMG_6724.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Som bilderna visar använder Asus sin vanliga Strix-kylare för Geforce GTX 1660 Ti och grafikprocessorn TU116, vilket i det här fallet är något överdimensionerat för syftet. Det syns bland annat på temperaturerna som landar på 61 grader som högst, och går ned så lågt som 39 grader vid vila – trots semipassiv drift.

För MSI GTX 1660 Ti Gaming X handlar det om något högre temperaturerna som 66 grader under belastning. Gaming X-serien är vanligtvis utrustade med kompetenta kyllösningar och GTX 1660 Ti-modellen är inget undantag. Vid vila hamnar teperaturerna runt 44 grader.

Sett till ljudnivå syns det tydligt att Asus GTX 1660 Ti ROG Strix OC har en mer än kompetent kylare när kortet endast låter marginellt mer under belastning. Det innebär att modellen i stora drag är helt ljudlös även under tungt spelande, för att sedan stänga av fläktarna vid vila.

MSI GTX 1660 Ti Gaming X låter något med på 41 dBA under belastning, vilket dock fortfarande är en riktigt bra nivå. Kortet är också belönat med semipassiv fläktkurva och är därmed helt ljudlöst vid vila.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När kortet slängs in i ljuddatorn under längre tid syns det att Asus GTX 1660 Ti ROG Strix OC kämpar att hålla jämn klockfrekvens vid standardutförandet. När strömbudgeten höjs till 120 procent blir det betydligt jämnare och stannar stadigt på 1 950 MHz.

MSI-kortet har inte riktigt samma problem utan hamnar platt på 1 920 MHz vid båda tillfällena. Strömbudgeten för kortet går bara upp till 107 procent och modellen började starkt med högre klockfrekvens, men fick tillslut vika sig och landa på samma värde som tidigare läget.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Trots att både Asus GTX 1660 Ti ROG Strix OC och MSI GTX 1660 Ti Gaming X presterar strax över ett GTX 1070 i många speltitlar landar korten något under den sistnämnda sett till effektförbrukning.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Sett till energieffektivitet imponerar verkligen Geforce 1660 Ti som toppar både DirectX 11 och DirectX 12. Turing-baserade TU116 utan Tensor- eller RT-kärnor ger gott om prestanda utan att kräva allt för mycket effektåtgång.