Utgivaren Activision Blizzard, ofta endast kallad Activision, är idag en av de största i branschen och äger spelutvecklare som Treyarch, Infinity Ward samt Blizzard Entertainment. De har på senare tid figurerat flitigt i media, med flera kontroverser som påverkat företagets börsvärde.

Efter ihärdiga rykten bekräftar nu Activision Blizzards VD Bobby Kotick att de säger upp 775 personer från företaget, motsvarande åtta procent av arbetsstyrkan. Detta trots bolagets rekordresultat som överskred deras egna förväntningar under 2018. Uppsägningarna görs för att minska kostnader som inte är relaterade till spelutveckling och för att fokusera på de områden som är framgångsrika.

Mycket tyder på att de goda resultaten kommer från utgivarens starkaste varumärken och de som inte hör till dem lever inte upp till förväntningarna. Det styrks ytterligare av att Kotick berättar att de framöver ska fokusera på varumärken som Candy Crush, Call of Duty och Diablo vilka istället får mer resurser än i dagsläget.

Uppsägningarna kommer efter ett händelserikt år för företaget, som bland annat innefattat att Bungie lämnat utgivaren för att istället bli självständiga. Blizzard har också tappat flera nyckelpersoner, däribland medgrundaren Michael Morhaime, och det har rapporterats om att Activision tagit en allt större roll i styrningen av Blizzard.

För Blizzards del berättar VD:n J. Allen Brack på företagets webbplats att de ska utöka utvecklingsteamen och fortsätta lägga stort fokus på e-sport i form av Overwatch League. Företaget har inga planerade lanseringar under 2019, men tidigare jobbannonser har antytt att utvecklaren arbetar med vad som tros vara Diablo IV.

Läs mer om Activision Blizzard: