Anslutningar

Acer-XV273K_anslutningar.jpg

Acer XV273K:s anslutningar i korthet

  • 2 st. Displayport, båda 32 gigabit/s-kapabla (HBR3) till 4K 120 eller 144 Hz

  • 2 st. HDMI med 18 gigabit/s bandbredd för 4K/60 Hz med 8-bitars RGB eller 10 bitars YCbCr 4:2:2

  • 120 Hz är högsta frekvens vid 4K med 8 bitars färg och RGB-signal

  • 144 Hz är högsta frekvens vid 4K med 10 bitars färg och YCbCr-signal med 4:2:2-subsampling. Den reducerade färgupplösningen leder dock till färgblödningar i grafiken

  • Dubbla DP-anslutningar ger full färgbandbredd i 4K/144 Hz med 10-bitars RGB-signal. Detta stänger av Freesync. Ställer visst krav på modernt grafikkort: ”RX 470 och nyare”

  • Utöver bildanslutningar finns en USB 3.0-hubb med två kontakter på vänster kortsida och två kontakter på baksidan

Som vi nämnde inledningsvis och i tidigare tester av produkter med denna panel räcker inte bandbredden hos HBR3-överföringen i existerande Displayport-standard till för 4K/144 Hz. I praktiken är det 4K/120 Hz som gäller i många fall. Något vi tagit upp i denna artikel där svaret är att det inte finns en komplett lösning på detta problem som tekniken ser ser ut idag.

Alternativen är att ta till "subsamplade" färger med YCbCr-signal och 4:2:2 eller 4:2:0-nivå där alltså färgupplösningen är reducerad. Detta leder då till färgblödningar på text och grafik. Blödningar som kan fungera i spel, men också kan bli oerhört störande för allmänt bruk, inte minst då effekten på text och grafik. Mer om det finns att läsa ideltestet av Asus PG27UQ, där vi även visar hur effekterna av subsamplade färger kan yttra sig.

asus_pg27uq_subsamplat_422.jpg

Exempel på hur 4:2:2-subsampling påverkar textens uteseende.

Tar dubbel DP för högre bandbredd

Acer tar med XV273K en annan väg och tacklar problemet genom att tillåta att du kan köra dubbla Displayport-kontakter för överföringen av bilden. Detta fungera genom att du aktiverar funktionen ”4K-144 Hz Mode” i skärmens System-meny. Observera att detta slår av Freesync-funktionen då adaptiv synkronisering inte fungerar med denna lösning.

Acer-XV273K_meny_4K-144.jpg

4K-144 Hz-läget över dubbla Displayport aktiveras separat i menyn

Rent praktiskt verkar det som att skärmen då drivs som två separata halvor om 1 920 × 2 160 pixlar. Handboken anger AMD RX 470 som ett minimumkrav för att köra dubbla Displayport, vilket då borde omfatta AMD Polaris och nyare (RX 470 och RX 5xx-serien) samt förstås Vega.

Vi har testat funktionen med ett AMD Radeon RX Vega 64 och Nvidia Geforce GTX 1080 och ja, det fungerar. Förutom att just adaptiv synkroniseringen inte längre är möjligt. Dock fungerar eftersläpsreduceringen VRB fortfarande, se nästa avsnitt för mer information om detta.

Acer-XV273K_dDP_urballning.jpg

Vid ett tillfälle under drift med dubbla Displayport låste sig skärm och dator

Fast vid ett tillfälle, under de första 20 minuterna av sammanlagt kanske 10 timmars drift med dubbla Displayport, låste sig skärmen (och datorn) med två lysande halvor. Omöjligt att säga ifall detta var ett sällsynt problem eller något som kan återkomma. Det skedde med AMD Vega 64-kortet och när vi körde spel och återkom aldrig under testets gång.

HDMI har den väntade gränsen

Via HDMI är 4K-signal begränsad till 60 Hz som följd av bandbredden. Nu öppnar detta i teorin för andra upplösningar men något sådant meddelas inte av skärmen utan 60 Hz är allt. Vi kunde dock skapa en anpassad upplösning för att köra 1 920 × 1 080 pixlar i 120 Hz. Men lyckads inte med motsvarande 2 560 × 1 440-upplösning trots att det ryms inom 18 gigabit/s-bandbredden för HDMI-anslutningarna.

Skärmen ger ett reglage för att växla HDMI-nivåer mellan video- och datornivåer. Du får en mer optimal prestanda ifall du väljer att köra RGB full-nivåer från datorn. Skärmen lägger sig något för ljus med YCbCr-signal och videonivåer. Acer XV273K erbjuder inte Freesync över HDMI.