I mars 2017 lanserade AMD processorarkitekturen Zen och har sedan dess kunnat konkurrera med ärkerivalen Intel på allvar, något som inte varit fallet på flera år. På grafikkortssidan har bolaget dock inte kunnat utmana Nvidia i det yppersta prestandasegmentet, och genom arkitekturen Turing utökade Nvidia försprånget.

Under årets upplaga av CES-mässan överraskade AMD med avtäckandet av grafikkortet Radeon VII (7), som baseras kring grafikkretsen Vega 20 tillverkad på 7 nanometer. Vid presskonferensen menade AMD att det kommande kortet kan mäta sig med Nvidias Geforce RTX 2080. På Twitter publicerar nu välkända Tum Apisak prestandasiffror, som sägs vara Radeon VII i UL Benchmarks test 3DMark.

Det handlar om fyra olika tester, där upplösning är en av detaljerna som skiljer dem åt. Den minst krävande varianten är 3DMark Fire Strike i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar, där Radeon VII levererar 27 400 grafikpoäng. I SweClockers test av Geforce RTX 2080 var resultatet för Nvidias modell i referensutförande 28 462 poäng.

I de mer resurskrävande testerna Fire Strike Extreme och Fire Strike Ultra talar Apisaks inlägg om 13 400 respektive 6 800 poäng, vilka kliver upp till upplösningarna 1440p och 4K UHD. SweClockers test av Geforce RTX 2080 Founders Edition resulterade i 13 376 respektive 6 463 poäng, vilket talar för att AMD:s påstående om jämförbar prestanda mellan modellerna stämmer.

Läs SweClockers test av Geforce RTX 2080 och RTX 2080 Ti

Nämnvärt är dock att Tum Apisak inte verifierar sitt resultat med bilder eller länkar till databaser för prestandatesterna, varför resultaten bör tas med en nypa salt. Slutligen innehåller inlägget grafikpoängen för 3DMark Time Spy, där Radeon VII uppnår 8 700 poäng.

AMD:s kommande grafikkort blir det första konsumentinriktade kortet tillverkat på 7 nanometer, och i jämförelse med Radeon Vega 64 gäller bättre energieffektivitet och högre klockfrekvenser. Radeon VII blir även först ut på konsumentmarknaden med stöd för PCI Express 4.0, som först introduceras i samband med Ryzen 3000-serien. Därutöver vankas 16 GB HBM2-minne som bidrar till en teoretisk bandbredd om 1 TB/s, långt över tidigare produkter från AMD och Nvidia.

Lanseringsdatumet är satt till den 7 februari och både partnertillverkare och AMD själva ska stå för försäljningen. När det kommer till kylarlösningen har AMD endast talat om referensmodellen som är utrustad med tre fläktar med passiv drift. Vissa uppgifter talar dock för att modeller från partnertillverkare också kan bli aktuella. Det rekommenderade priset matchar Geforce RTX 2080 på 699 USD.

Läs mer om AMD Radeon VII: